13.12.2010. / 21:03

Autor: Hina

Sabor sutra o izmjeni izbornog zakona

Neki od članova Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava nisu bili za to da prijedlog ide u hitnu proceduru jer pojedine odredbe smatraju nedorečenima pa ih, ističu, treba dodatno raspravit

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatski sabor sutra će nastaviti sjednicu prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, po hitnom postupku, najavio je večeras potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak.

Predložene izmjene i dopune Zakona o izborima zastupnika u Sabor posljedica su izmjene Ustava RH iz lipnja ove godine, kao i dopune Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Izmjene se odnose na biračko pravo, broj i izbor zastupnika bez prebivališta u Hrvatskoj, kao i broj te izbor zastupnika nacionalnih manjina.

Neki od članova Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava nisu bili za to da prijedlog ide u hitnu proceduru jer pojedine odredbe smatraju nedorečenima pa ih, ističu, treba dodatno raspraviti.

Bilo je i mišljenja da bi kod manjina koje u stanovništvu RH sudjeluju s manje od 1,5 posto trebalo otvoriti širu raspravu imajući u vidu da su sadašnjim zakonom utvrđene skupine i od po 12 manjina, kao i skupine u kojima se pojedine manjine izrazito izdvajaju svojim brojem, a sve ih zastupa samo jedan zastupnik.

Prevladavajuće je stajalište da je svrha izmjene izbornog zakona samo provedba Ustava i Ustavnog zakona i da je hitnost zbog potrebe primjene na predstojećim izborima.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika