Objavljeno u Nacionalu br. 787, 2010-12-14

Autor: Igor Koruga

Dvoržak u zagrebačkom stilu

JANÁČEK I DVORŽÁK u
izvedbi Zagrebačkoga kvartetaJANÁČEK I DVORŽÁK u izvedbi Zagrebačkoga kvartetaOd kraja studenoga domaće je diskografsko tržište bogatije za vrijedan ¨Češki album¨ Zagrebačkoga kvarteta. Uklopljene vizure zagrebačkog i praškog horizonta otkrivaju zanimljivo likovno rješenje naslovnice koja ističe i oznaku novog izdavača Spona Classicsa. Goran Končar, Martin Jordan, te Davor i Hrvoje Philips, uz poznati su Gudački kvartet u F-duru, op.96 br.12 ¨Američki ¨ Antonína Dvoržáka, odabrali i Janáčekov Gudački kvartet br. 2 ¨Intimna pisma¨.

Dvoržákovim Kvartetom zagrebački su se glazbenici prvi puta javno predstavili davne 1919. godine, a zahtjevnim su djelom Leoša Janáčeka razvidjeli svoj aktualni umjetnički doseg. Pregršt ideja i poznato nacionalno Dvoržákovo nadahnuće na najbolji su način interpretirali vrsni zagrebački glazbenici, dok su zavidnu uigranost ipak pokazali u skladbi Leoša Janáčeka. Vodeća uloga viole istaknuta je poveznica obaju kvarteta, no u ¨Intimnim pismima¨ spomenuta dionica personificira mladu Kamilu Stösslovu koja je do smrti ostala meta fantastične ljubavi moravskoga skladatelja. Suverena izvedba tonski nestabilnog Janáčekova rukopisa svrstava Zagrebački kvartet u društvo probranih svjetskih izvođača koji su u živo snimili spomenuti materijal. Zapisi su nastali ove i prošle godine u crkvama Sveta Tri Kralja u Kominu (Dvoržák) i Svetoga Križa u Sigetu (Janáček).

Vezane vijesti

Sjajan program drugog koncerta Zagrebačkog kvarteta

Sjajan program drugog koncerta Zagrebačkog kvarteta

Sudeći po sve većem broju štovatelja kvartetskog zvuka, promjene na bolje vezat će se uz najkvalitetniji hrvatski komorni sastav. U prosvjetiteljski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika