14.12.2010. / 12:37

Autor: Hina

Sukob SDP-a i SDSS-a u: 'Izmjene izbornog zakona primjer 'torbarenja glasova' s HDZ-om'

Milorad Pupovac (SDSS), suprotno SDP-u, smatra da predložene izmjene unaprjeđuju političku praksu, izborno zakonodavstvo i otklanjaju slabosti koje su svih ovih godina bile na snazi i koje su, kako je rekao, stvarale segregacijske uvjete na biračkim mjestima

Milorad PupovacMilorad PupovacSaborski klub SDP-a optužio je danas SDSS da se za izmjene izbornog zakona koje im idu u korist izborio političkom korupcijom i "torbarenjem glasovima" s HDZ-om, što su iz SDSS-a protumačili kao primjer antimanjinskog govora u Hrvatskome saboru.

Arsen Bauk( SDP) u raspravi o prijedlogu izmjena izbornog zakona kazao je kako SDP neprihvatljivim drži da se zajamčeni saborski mandati za pripadnike nacionalnih manjina raspodjeljuju na način da ih dobiva samo jedna lista i to ona koja bi dobila najveći broj glasova.

"To se u teoriji zove tzv. premijski sustav. Možemo pretpostaviti tko daje, a tko uzima tu premiju. Premiju daje HDZ, a uzima njihov koalicijski partner SDSS", kazao je Bauk najavljujući da će SDP glasovati protiv predloženih izmjena ako se s njih ne skine hitna procedura.

"To bi za nas bio primjer političke korupcije, korupcije kojom jedan koalicijski partner nagrađuje drugog. To bi bio i primjer političkog torbarenja, ne onog Sanaderovskog u kojemu su se u torbama nosili novci predsjednicima koalicijskih stranaka, nego ovog najnovijeg u kojem se predsjednicima političkih stranaka nose mandati koji nemaju pokriće u glasovima", naglasio je.

Zatražiti da se mimo realne snage stranke temeljem broja glasova, a neovisno o broju glasova konkurentskih stranaka, bude ekskluzivni predstavnik jednog dijela Srba u Hrvatskoj ne priliči stranci koja u svom nazivu ima pridjev demokratska, poručio je SDSS-u.

Nije pošteno, pravedno ni demokratski, nastavio je, tražiti da se temeljem jednog glasa više dobiju sva tri mandata, a za što je inače potrebno dobiti oko 40 tisuća glasova.

Vrlo rijetko jedno zakonsko rješenje ovako očito pisano samo za jednu stranku kako su izmjene pisane za SDSS, ustvrdio je Bauk.

SDP se, naglasio je, zalaže za demokratsku utakmicu u kojoj se mandati ostvaruju temeljem glasova u kojoj svaki mandat vrijedi približno jednako, u kojoj jedan mandat vrijedi oko 10 tisuća glasova, a ne da tri mandata vrijede jedan glas.

Milorad Pupovac (SDSS), suprotno SDP-u, smatra da predložene izmjene unaprjeđuju političku praksu, izborno zakonodavstvo i otklanjaju slabosti koje su svih ovih godina bile na snazi i koje su, kako je rekao, stvarale segregacijske uvjete na biračkim mjestima.

Pupovac upozorava da se na prijašnjim izborima ljude prepoznavalo i dijelilo po etničkoj pripadnosti i prozivalo na biračkim mjestima žele li glasati po etničkoj pripadnosti.

"To su bila teška vremena i dovodilo se ljude do toga da izbjegavaju biračka mjesta i da se ne izjašnjavaju i ne glasaju", kazao je.

Te vrste ponižavanja ljudi i segregacije, narušavanja tajnosti postupka na biračkim mjestima, više neće biti i to smatramo najvećim postignućem ovih izmjena, naglasio je.

Istovremeo očuvali smo ono što je predstavljalo vrijednost u ovih 20 godina, a to je prisutnost manjinske politike u Saboru i hrvatskoj politici bez kojih sasvim sigurno ne bilo unaprjeđenja poltičke kulture, naglašava.

Odgovarajući, pak, na Baukove ocjene, kazao je kako se njima ulazi u zonu korištenja antimanjinskog govora.

"Ako nas netko misli optuživati da destabiliziramo demokraciju, kao što su nas 1990-ih optuživali da destabiliziramo državu, onda taj ulazi u zonu korištenja antimanjinskog govora", poručio je.

Ne možemo dopustiti, kazao je, da netko tko se bavi manjinskom problematikom "od trena do trena" proziva SDSS i govori da bolje poznaje manjinsku problematiku.

Za mene kao zastupnika srpske nacionalne manjine nije nikakva premija briga za manjinsku problematiku. "Jer ako postoji neki posao u Saboru koji nije premijski onda to nije mandat zastupanja Srba u Hrvatskoj", ustvrdio je Pupovac koji takve Baukove ocjene drži političkom dosjetkom.

Pupovac naglašava da SDSS ne može dopustiti fragmentaciju tri zajamčena mandata jer bi se time, kazao je, otvorilo prostor za manipulacije. "Otvorio bi se prostor da netko tko uopće ne pripada manjini može skupiti 14 predstavnika manjina, sponzorirati takvu listu i doći do potrebnog broja da dobije jedan mandat. I mi to nećemo dopustiti", poručio je.

Sasvim sigurno ne možemo prihvatiti to da se preko noći fragmentiraju mandati i osporava nešto što je godinama stvarano, dodao je Pupovac.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 14.12.10. 14:25

u račanovoj vladi sdss nije bio partner.


registracija
30/6/10

petrus7, 14.12.10. 14:29

Na čega je KRADEZE spao, da mora povlađivati srbendama da ih ne bi napustili. Bože domoljuba i hrvatina!!!


registracija
6/10/09

pfefer, 14.12.10. 15:08

sdp je prije podne u sukobu sa svima koji ne misle kao oni a poslije podne su u sukobi i sa samima sobom JEL TAKO PETRUS7 TI TO ZNAŠprije podne mrziš cjeli svijet a poslije podne i sam sebe


registracija
30/6/10

petrus7, 14.12.10. 17:39

Ja samo mrzim KRADEZE a volim Lesara Majstora. On je za vas pamet.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika