14.12.2010. / 14:41

Autor: Nacional.hr

HBOR predstavio poslovne rezultate za 2010. i predstavio planove za 2011.

U 2010. godini unatoč otežanim uvjetima poslovanja Hrvatska banka za obnovu i razvitak ostvarila je značajnu suradnju s posebnim financijskim ustanovama te je pribavila 350 milijuna eura za hrvatske gospodarstvenike

Anton KovačevAnton KovačevDanas je u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev predstavio rezultate poslovanja HBOR-a u 2010. godini, a direktorica sektora kreditiranja Ivanka Maričković Putrić je predstavila dva nova programa IPARD Mjera 301 i IPARD Mjera 302.

U 11 mjeseci 2010. godine odobreno je ukupno 1.426 kredita, kreditna aktivnost je povećana za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te sada iznosi 6.076 milijuna kuna. Od ukupno odobrenih sredstava 86 posto je odobreno za potrebe proizvodnih djelatnosti od kojih su najzastupljenije prehrambena industrija, metaloprerađivačka i drvna industrija, proizvodnja kemikalija, poljoprivreda i ribarstvo. U 2010. godini udio HBOR-ovih kredita u BDP-u županija se povećao u Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Požeško-slavonskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji u odnosu na prošlu godinu. Većina tih županija obuhvaća područja od posebne državne skrbi što dodatno potvrđuje HBOR-ovu razvojnu ulogu. Po Modelu A HBOR i poslovne banke su do sada isplatili hrvatskim poduzetnicima 1,9 milijardi kuna kredita od čega je 76,3 posto sredstava iskorišteno za namirenje obveza prema dobavljačima, 8,2 posto za obveze prema financijskim ustanovama, 7,4 posto za namirenje obveza prema državi i 8,1 posto za ostalo.

IPARD - Mjera 301 obuhvaća razvitak osnovne ruralne infrastrukture, osobito infrastrukture za poticanje gospodarskih i društvenih aktivnosti za uravnotežen rast, unapređenje uvjeta života i rada i smanjenje depopulacije u ruralnim područjima. Obuhvaća ulaganja u sektor sustava kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda, sektor lokalnih nerazvrstanih cesta, sektor toplana i sektor protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta. Krediti po ovom programu su namijenjeni za financiranje osnivačkih ulaganja, zemljišta, građevinskih objekata te opreme i uređaja. Korisnici ovih kredita su jedinice lokalne samouprave te jedinice lokalne samouprave koje su s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaključile Ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 4 posto godišnje, a rok otplate je do 15 godina uključujući poček do 5 godina.

IPARD - Mjera 302 podrazumijeva diverzifikaciju i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti unutar IPARD programa,a obuhvaća ulaganja u ruralni turizam, tradicijske obrte, sektor izravne prodaje, slatkovodno ribarstvo, sektor usluga (IT centri, dječji vrtići, igraonice), sektor prerade na poljoprivrednim gospodarstvima, proizvodnju gljiva, obnovljive izvore energije (na poljoprivrednom gospodarstvu). Namjena kredita po ovom programu je financiranje osnovnih sredstava (izgradnja/rekonstrukcija građevinskih objekata, strojevi, oprema, alati, računalna oprema, softver, čamci, brodice za ribolov, matično jato riba, životinje) te trajnih obrtnih sredstava (do 15% ukupnog iznosa kredita). Korisnici ovih kredita mogu biti fizičke i pravne osobe ( u rangu mikro subjekata) koje su sa Agencijom zaključila Ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa. Kamatna stopa iznosi 2 posto godišnje a rok otplate kredita je do 12 godina uključujući 2 godine počeka.

U 2010. godini unatoč otežanim uvjetima poslovanja Hrvatska banka za obnovu i razvitak ostvarila je značajnu suradnju s posebnim financijskim ustanovama te je pribavila 350 milijuna eura za hrvatske gospodarstvenike i to 50 milijuna eura od CEB-a po kreditnoj liniji za mikro, mala i srednja poduzeća, 250 milijuna eura od EIB-a po kreditnoj liniji za financiranje malog i srednjeg poduzetništva i infrastrukture te 50 milijuna eura od KfW-a od čega 30 milijuna eura za financiranje turizma, a 20 milijuna eura za mikrokreditiranje.

Dodatna potvrda međunarodnog ugleda HBOR-a i uspješnosti predanog rada HBOR-ovih zaposlenika stigla je početkom prosinca kada je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev izabran za predsjednika Europske udruge državnih banaka (EAPB).

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika