14.12.2010. / 15:26

Autor: Nacional.hr

U Europskoj uniji pada broj zahtjeva za odobrenjem spajanja poduzeća

Glavna gospodarska područja u kojima su bila potrebna odobrenja za spajanje poduzeća su: bankarstvo, farmacija, zrakoplovstvo, energetika te visoka tehnologija

Olgica SpevecOlgica SpevecCilj nadzora koncentracije poduzetnika jest spriječiti nastanak protukonkurentske tržišne strukture nakon provedbe koncentracije. U tom je smislu djelovanje nadležnih tijela iznimno važno za održavanje odgovarajuće razine tržišnog natjecanja na mjerodavnim tržištima. Ova konferencija daje doprinos razvoju aktivne i objektivne rasprave o provedbi pravila tržišnog natjecanja kako u EU tako i u Hrvatskoj, rečeno je danas na Drugoj konferenciji o nadzoru koncentracija pod nazivom "Najnoviji trendovi u europskom i hrvatskom pravu tržišnog natjecanja".

Međunarodnu konferenciju, koja je održana danas na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu otvorila je predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec, istaknuvši pritom da kako su spajanja i akvizicije dio normalnog procesa poslovanja.

"Zadatak AZTN-a je uspostavljati i održavati ravnotežu između kontrole spajanja poduzeća te prirodne želje hrvatskih tvrtki, osobito onih snažnih, da odgovore na globalne promjene. U ovoj konferenciji vidim mogućnost za daljnju suradnju Ekonomskog fakulteta i AZTN-a pa predlažem da iduća konferencija bude na temu ekonomskih analiza u tržišnom natjecanju", naglasila je Olgica Spevec.

Konferencija je okupila domaće i strane stručnjake koji se bave nadzorom koncentracija poduzetnika u pravu tržišnog natjecanja, a dio programa posvećen je i analizi prakse Europske komisije, hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, te mađarskog regulatora, kao i pravnom aspektu koncentracije na temelju novog domaćeg Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koji je stupio na snagu 1. listopada 2010.

Između ostalog, André Bywater, ključni pravni stručnjak u provedbi CRO Compete projekta istaknuo je kako je broj zahtjeva za odobrenjem spajanja u Europskoj uniji svoj vrhunac dosegao 2007. godine kada je bilo 402 takva zahtjeva. U 2008. godini, godini krize, taj broj je pao na 347, a ove godine podnesena su 240 takva zahtjeva. Glavna gospodarska područja iz kojih su dolazili ovakvi zahtjevi su: bankarstvo, farmacija, zrakoplovstvo, energetika te visoka tehnologija.

Značajno je da se konferencija, koja je dio projekta MZOŠ-a Hrvatsko pravo nakon reforme nadzora koncentracija u Europskoj zajednici, održava u godini u kojoj se obilježava 20 godina nadzora koncentracija poduzetnika u EU, te u godini u kojoj je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja koji omogućava učinkovitiju provedbu pravila zaštite tržišnog natjecanja.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika