14.12.2010. / 16:48

Autor: Nacional.hr

Sud popustio: Assangeu određena jamčevina, ali hoće li na slobodu ovisi o Švedskoj

Hoće li zaista i izaći na slobodu ovisi o švedskom tužiteljstvu koje je već najavilo žalbu na odluku britanskog suda

Julian AssangeJulian AssangeOsnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu britanski je sud odredio puštanje na slobodu uz jamčevinu od 240 tisuća funti i stroge uvjete. Ukoliko ih se ne bude držao biti će ponovno uhićen. No, hoće li zaista i izaći na slobodu ovisi o švedskom tužiteljstvu koje je već najavilo žalbu na odluku britanskog suda.

Assange će se ponovo pojaviti pred Sudom u Westminsteru 11. siječnja. Do tad, Assange će se moći naći na slobodi ukoliko plati jamčevinu iznosu od 240.000 funti pod uvjetima da preda putovnicu, da između 10 i 14, odnosno 22 i 2 sata bude u svom domu te će morati nositi elektronsku narukvicu preko koje će se moći pratiti njegovo kretanje, izvještava BBC. Također, morati će se svakoga dana javiti u policijsku stanicu u 18 sati.

U prvom pojavljivanju na sudu okružni sudac Howard Riddle odbio je jamčevinu pod sumnjom kako bi optuženi mogao pobjeći. Tridesetidevetogodišnjak i dalje niječe kako je imao snošaj bez zaštite s dvije žene u Švedskoj te ne želi biti izručen švedskim vlastima.

Među ostalima, novac za Assangeovu jamčevinu ponudio je i američki filmaš Michael Moore, a u sudnici je bila i Bianca Jagger. Njegova majka Christine Assange rekla je australskoj televiziji Channel 7 kako je telefonski razgovarala sa sinom koji je u zatvoru Wandsworth. Tom prilikom je pročitala i njegovu izjavu koju je zapisala za vrijeme razgovora.

Njegov odvjetnik Mark Stephens izjavio je kako njegov klijent, otkad je u pritvoru, nije dobio nikakvu poštu kao niti pravna pisma i obavijesti. Dodaje kako Assange nema nikavog pristupa elektroničkoj opremi, vanjskom svijetu, medijima, primio je samo obavijest kako je primjerak tjednika Time poslan njemu uništen, jer je na koricama bila njegova fotografija.

Švedski državni tužitelj već je najavio žalbu za koju ima vremena dva sata. Tijekom tog vremena Assange će ostati u pritvoru. Ukoliko Šveđani ne ulože žalbu ili ona ne bude prihvaćena, Assange bi se mogao naći na slobodi u roku od tjedan dana. Toliko naime njegov odvjetnik procjenjuje da će mu biti potrebno da prikupi traženi novac.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika