14.12.2010. / 16:48

Autor: Hina

Potvrđena presuda iz Zagreba: Glavašu pravomoćno osam godina zatvora i u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu presudu po kojoj je Branimiru Glavašu potvrđena kazna od osam godina zatvora koju mu već izrekao Županijski sud u Zagrebu, potvrđeno je u utorak iz sjedišta suda u Sarajevu.

Branimir GlavašBranimir GlavašPrizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu presudu po kojoj je Branimiru Glavašu potvrđena kazna od osam godina zatvora koju mu već izrekao Županijski sud u Zagrebu, potvrđeno je u utorak iz sjedišta suda u Sarajevu.

Kako se navodi u obrazloženju, Glavašu je kazna od osam godina zatvora izrečena zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva opisana u hrvatskom kaznenom zakonu.

Prizivno je vijeće suda BiH, razmatrajući priziv Glavaševe obrane, djelomice prihvatilo prigovor na dio presude Županijskog suda u Zagrebu o vremenu provedenu u pritvoru koje se računa u kaznu.

Pravomoćnom sudskom odlukom tako je određeno da će se Glavašu u izdržavanje kazne u BiH uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru u Hrvatskoj od 26. listopada do 2. prosinca 2006. te od 18. travnja 2007. do 11. siječnja 2008. godine.

Također će mu se u kaznu uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru u Sarajevu 14. i 15. svibnja 2009. te od 20. rujna ove godine kad je pritvoren pošto je prvostupanjsko vijeće suda BiH potvrdilo kaznu hrvatskog pravosuđa.

Sud BiH podsjeća kako je zbog Glavaševa bijega u BiH hrvatsko ministarstvo pravosuđa 24. kolovoza ove godine uputilo zamolbu vlastima BiH da preuzmu izvršenje zatvorske kazne u sklasu sa sporazumom o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima između vlasti Hrvatske i BiH.

To je ujedno u BiH prva pravomoćna potvrda neke presude izrečene u Hrvatskoj.

Branimir Glavaš u Hrvatskoj je osuđen jer je od srpnja do kraja prosinca 1991. u Osijeku, obnašajući dužnost tajnika općinskog sekretarijata za narodnu obranu, a djelujući kao stvarni zapovjednik obrane tog grada, postupao protivno odredbama međunarodnog prava.

Kazna mu je izrečena jer je sud utvrdio da je Glavaš, iako je bio dužan, propustio spriječiti mučenje i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu te što je zapovjedio ubojstva i protuzakonita pritvaranja.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika