14.12.2010. / 19:21

Autor: Nacional.hr

Izvještaj EU: Kosovski premijer je vođa trgovaca organima i oružjem

Izvještaj u kojem se poziva i na FBI te druge obavještajne izvore, Thacija navodi i kao osobu koja je proteklih deset godina imala kontrolu nad trgovinom heroinom

Hashim ThaciHashim ThaciPosljednje izvješće Vijeća Europe o Kosovu donosi nevjerojatne tvrdnje. Najbizarnija među njima zasigurno je ona da je premijer najmlađe države u Europi, Hashim Thaci na čelu "mafijaške" grupe Albanaca odgovorne za krijučarenje oružja, droga i ljudskih organa u istočnoj Europi.

Kako piše britanski Guardian, Thaci je identificiran kao šef mreže koja je svoj put započela tijekom rata na Kosovu 1999. godine i koja sve do danas ima veliki politički utjecaj u zemlji.

Izvještaj u kojem se poziva i na FBI te druge obavještajne izvore, Thacija navodi i kao osobu koja je proteklih deset godina imala kontrolu nad trgovinom heroinom.

Osobe iz Thacijevog bliskog kruga suradnika optužene su da su nakon rata u tajnosti prebacivale zatvorenike u Albaniju, gdje su navodno ubijali Srbe a njihove organe prodavali na crnom tržištu.

Istraga je započela nakon što je policija u Prištini 2008. godine otkrila navodnu rutu za trgovinu organima.

Dick Marty, aktivist za ljudska prava koji stoji iza ovog izvješća, Thacija optužuje i za osvetnički pohod nad Srbima, Romima i etničkim Albancima pod optužbom da su surađivali s neprijateljem.

Uz Thacija u izvještaju se spominju još četiri člana tzv. Dreničke grupe, no Guaridan ih ne navodi. Marty je također izuzetno kritičan prema zapadnim silama koje su trebale imati ključnu ulogu u nastajanju kosovske države, poglavito kroz privođenju pravde ključnih političkih osoba.

"Temeljno je pravo građana Kosova znati istinu, cijelu istinu", zapisao je Marty u zaključku izvješća koje bi se pred Europskim parlamentom trebalo naći sljedeće godine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 14.12.10. 20:39

Jednog dana istina ce izac na videlo.


registracija
24/4/10

fiorano, 14.12.10. 22:07

Pa to je javna tajna....a zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju.Kosovo država....jebo ju onaj tko ju je priznao


registracija
9/1/08

caballero, 15.12.10. 01:45

Ma nisu problem Sipci i Taci. Znamo mi dobro ko su oni.
Problem je USA sto ih postavlja kao sto je, po Wikiliksu, podrzavala Sanadera, Djukanovica itd. sve najgori sljam.


registracija
17/1/10

pitman, 15.12.10. 05:54

siptarska posla,tamo je dilanje heroina obiteljski biznis u koji su ukljuceni svi clanovi porodice a u pravilu glavni sef je zenski clan recimo baka od 6 banki ...a sad zasto ameri imaju bazu na Kosovu,zli jezici kazu zato da bi ameri imali najlaksu dostavu heroina iz Afganistana u Europu pa potom Siptari preuzimaju distribuciju dalje u Europu.


registracija
5/3/10

starimudrac, 15.12.10. 08:04

FBI otkrio da se ovaj bavi kirurgijom, a nije u stanju otkriti ima li sanader stan u americi.


registracija
10/1/10

crnogorac, 15.12.10. 09:10

Ma dje on trgovac oruzjem i organima, to je jedna stabilna demokratska zemlja na balkanu. Svi koji su je priznali, odobravaju takve radnje njenog premijera.

Poslije me pitate zašto necu u Evropu!


registracija
8/7/10

Maroje, 16.12.10. 08:57

Nevjerojatno kako ljudi padaju na srpske izmišljotine. Evo potvrede onoj izerci: lažeš ko srbin


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika