14.12.2010. / 20:01

Autor: Hina

Video: Prosvjedi protiv Berlusconija u Rimu oteli se nadzoru, 40 ozlijeđenih

Četrdesetak osoba, među kojima i policajci, ozlijeđeno je u žestoku sukobu prosvjednika koji su bacali dimne bombe i kamenje na policajce koji su uzvratili suzavcem u utorak u Rimu nakon glasovanja u parlamentu o povjerenju vladi Silvija Berlusconija.

Prosvjednici su napali policajce (Reuters)Prosvjednici su napali policajce (Reuters)Četrdesetak osoba, među kojima i policajci, ozlijeđeno je u žestoku sukobu prosvjednika koji su bacali dimne bombe i kamenje na policajce koji su uzvratili suzavcem u utorak u Rimu nakon glasovanja u parlamentu o povjerenju vladi Silvija Berlusconija.

Desetci tisuća mladih - sto tisuća po organizatorima - počeli su mirno prosvjedovati, noseći transparente protiv vladine politike u prosvjeti i tražeći ulaganja u kulturi i školstvu.

U prosvjednoj povorci uz studente su bili i nezaposleni te stanovnici L'Aquile, grada u pokrajini Abruzzu, koji je opustošen u potresu u travnju 2009. (308 osoba poginulo). "Želimo reći 'ne' vladi koja nas je napustila pošto je u našem gradu učinila tek neke kozmetičke zahvate", rekao je Ilia Antenucci.

Dok su zastupnici raspravljali o glasovanju o povjerenju premijeru, prosvjednici su se, u kacigama, pokušali približiti zgradama Senata i donjeg doma, u povijesnom središtu grada, ali ih je policija uspjela odbiti. Bacali su jaja, petarde, dimne bombe i boju.

Manje skupine su se sukobile s policijom, paleći automobile uz obalu Tibera i blizu Trga naroda te više oklopnih policijskih vozila. Napali su i gradske autobuse i promet je popodne bio prekinut.

Prosvjedni skupovi održani su i u Milanu, gdje su prosvjednici ušli u zgradu Burze, uz povike "Profiteri!", u Palermu, gdje su studenti zauzeli pistu u zračnoj luci, u Catani, ali i u Bariju, Cagliariju, Genovi, Napulju i Torinu.

Oko 17 sati, kad se smračilo, mir se pomalo vratio u prijestolnicu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika