15.12.2010. / 12:01

Autor: Nacional.hr

Njemački znanstvenici uspijeli izliječiti zaraženog virusom HIV-a

Nakon prve terapije i presađivanja te prestanka uzimanja lijekova protiv HIV-a 2007. godine, nakon 13 mjeseci uslijedio je povratak leukemije i ponovno presađivanje, ali virus HIV-a je nestao

Znanstvenici s Charite sveučilišta medicine u Berlinu objavili su istraživanje u kojem tvrde kako su vjerojatno uspjeli izliječiti pacijenta koji je bio HIV pozitivan, izvještava CNN. Zaraženom koji je bolovao i od mijeloidne leukemije tj. raka imunološkog sustava uništen je imunološki sustav radijacijom i kemoterapijama te su mu presađene donorske matične stanice, koje se zatim većinom pretvaraju u krvne stanice. Iako su donorske stanice sadržavale rijetku nasljednu mutaciju gena koja uzrokuje prirodnu otpornost na virus HIV-a, njemački znanstvenici su mislili kako će se virus vratiti.

No nakon prve terapije i presađivanja te prestanka uzimanja lijekova protiv HIV-a 2007. godine, nakon 13 mjeseci uslijedio je povratak leukemije i ponovno presađivanje, ali virus HIV-a je nestao. Danas tri i pol godine nakon prestanka uzimanja lijekova protiv HIV-a, pacijent nema nikakve znakove bolesti, a imunuloški sustav mu je vraćen u normalu pišu znanstvenici te tvrde kako rezultati pokazuju kako se ovaj pacijent uspio izliječiti od virusa HIV-a. Dr. Michael Saag s University of Alabama u Birminghamu slaže se s istomišljenicima koji tvrde kako je ovo znanstveni napredak, ali ne i napredak u liječenju. Postupak uništavanja imunuloškog sustava opasan je po život kao i transplantacija koštane srži, a cijeli postupak košta stotine tisuća dolara.

Saag nastavlja kako moderni lijekovi omogućuju zaraženima normalan život do 90 godina. Dr. Anthony Fauci izjavio je kako je postotak donora s mutiranim genima vrlo malen, ima ga samo 1% bijelog stanovništva. U Hrvatskoj do danas imamo 831 registriranu osobu zaraženu HIV-om, Hrvatska je zemlja s najnižom učestalosti zaraze na svijetu.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika