15.12.2010. / 12:40

Autor: Hina

Kaos u BiH: SDP na pragu koalicije s HSP-om, Čović prijeti blokadom vlasti?

Čović je o mogućem koaliranju u ponedjeljak u Sarajevu razgovarao upravo s Lagumdžijom, a sastanak je okončan bez rezultata jer obje stranke inzistiraju da njihov kandidat bude na čelu budućeg Vijeća ministara BiH

Zlatko LagumdžijaZlatko LagumdžijaSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) pripremila je koalicijski sporazum o uspostavi nove vlasti u toj zemlji, a zastupanje hrvatskih interesa ponudit će navodno Hrvatskoj stranci prava (HSP) i Narodnoj stranci 'Radom za boljitak' (NSRzB), no predsjednik HDZ BiH Dragan Čović odmah je zaprijetio blokiranjem cjelokupnog sustava vlasti, prenose u srijedu mediji u BiH.

Televizija Federacije BiH (FTV), koja se smatra bliskom SDP-u, objavila je kao neslužbenu informaciju kako se ta stranka odlučila na koaliranje s HSP-om i NSRzB braće Ivanković-Lijanović.

Predsjedništvo SDP-a o tome je navodno odlučilo u utorak navečer, no službena potvrda nije uslijedila.

Ponuda za uspostavu izvršne vlasti navodno se odnosi i na razini Federacije BiH i na razini države, a koalicijski partner s bošnjačke strane je Stranka demokratske akcije (SDA).

Predsjednik HDZ BiH Čović je izjavio kako njegova stranka to neće dopustiti.

"Takvo nešto ne može se realizirati. Jasno, ako se to pokuša, mi ćemo koristiti sve institucionalne mogućnosti da to spriječimo", kazao je Čović kako ga u srijedu citira "Dnevni avaz".

Čović je o mogućem koaliranju u ponedjeljak u Sarajevu razgovarao upravo s Lagumdžijom, a sastanak je okončan bez rezultata jer obje stranke inzistiraju da njihov kandidat bude na čelu budućeg Vijeća ministara BiH.

"Ključ je u tome da Lagumdžija i dalje želi biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH", potvrdio je Čović dodajući kako će inzistiranje na takvu rješenju, baš kao i pokušaj eliminiranja iz vlasti HDZ BiH i HDZ 1990, dovesti samo do toga da BiH i dalje neće imati vlast.

"Jasno sam mu (Lagumdžiji) rekao da je to blokada vlasti. To bi predstavljalo jedan cirkus koji neće dati nikakav rezultat", kazao je Čović dodajući kako je jedini ustupak što ga HDZ BiH može napraviti taj da on osobno ne bude kandidat za premijera.

Predsjednik HDZ BiH drži kako sadašnji razvoj događaja ukazuje da nova vlast u BiH neće biti utemeljena prije polovice veljače naredne godine.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika