15.12.2010. / 13:47

Autor: Hina

Kosovo odbacuje izvješće Vijeća Europe, Jeremiću upitna budućnost Hashima Thacija

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji se nalazi u posjetu Moskvi, ocijenio je da je nakon spomenutog izvješća budućnost kosovskog premijera Thacija neizvjesna

Hashim ThaciHashim ThaciKosovska vlada je izvješće Vijeća Europe u kojem se premijera Hashima Thacija povezuje s "mafijaškom" mrežom uključenom u trgovinu heroinom i ljudskim organima nazvala "klevetničkim" i "neutemeljim", prenosi u utorak reakcije iz Prištine agencija dpa.

"Optužbe koje je su objavili mediji bile su predmet više istraga lokalnih i međunarodnih institucija i svaki je put utvrđeno da su optužbe neutemeljene", priopćila je vlada.

Istragu Vijeća Europe proveo je švicarski istražitelj za ljudska prava Dick Marty, koji je prije otkrio tajne zatvore CIA-e u Europi, i službeno bi trebalo biti objavljeno u četvrtak u Strasbourgu. Dijelove izvješća su u utorak objavili BBC i Guardian, a iz njih se iščitava da su pod Thacijem politika, sigurnost i kriminal bili udruženi u "nasilnu kontrolu" cijelog kosovskog podzemlja.

Thacijeva vlada zaprijetila je "svim pravnim i političkim mjerama" protiv Martyja i pozvala članice Vijeća Europe da odbace izvješće.

Thaci je, po izvješću, bio na čelu "Skupine Drenica" koja je otimala kosovske Srbe kako bi trgovala njihovim organima.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji se nalazi u posjetu Moskvi, ocijenio je da je nakon spomenutog izvješća budućnost kosovskog premijera Thacija neizvjesna. "Ne znam kakvu budućnost ima ta osoba ako uzmete u obzir izvješće Vijeća Europe u kojem se spominje njegovo sudjelovanje u trgovini heroinom, ljudima i ljudskim organima i u kojem se opisuje njegova uloga kao šefa jednog od najorganiziranijih kriminalno-mafijaških klanova na Balkanu", prenosi Reuters Jeremićeve riječi.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika