15.12.2010. / 14:20

Autor: Deutsche Welle

Njemački demokršćani: 'Sanader ne kvari ugled Hrvatske u Europi'

Većina zastupnika vladajućeg CDU-a u njemačkom parlamentu koji se bave njemačko–hrvatskim odnosima ne žele komentirati bijeg i uhićenje Ive Sanadera, sve dok nadležni pravosudni organi ne dokažu njegovu krivicu.

Ivo Sanader: foto: arhivaIvo Sanader: foto: arhivaNjemačka vladajuća Kršćansko-demokratska stranka (CDU) ima tradicionalno dobre odnose s HDZ-om. Dobri odnosi ove dvije stranke njegovani su i za vrijeme mandata bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera. Njemačke kolege su jako cijenile Sanadera smatrajući da je on nakon Franje Tuđmana “očistio” stranku od ratnih zločinaca. Redovito je pozivan na stranačke kongrese, a njemačka savezna pokrajina Bavarska mu je 2007. godine dodijelila čak i svoj najvažniji Orden za zasluge (Bayerischer Verdienstorden).

Slučaj Sanader i moguće posljedice po hrvatsku državu htio je prokomentirati, na upit DW-a, jedino bavarski zastupnik CSU-a (sestrinske stranke CDU-a) Thomas Silberhorn. Posljednje optužbe za korupciju upućene na račun Sanadera nisu nove, već su samo pooštrene na osnovu novih, mogućih dokaza, rekao je. Silberhorn smatra da je najvažniji signal taj što hrvatska policija i pravosudni organi nemaju problem istraživati optužbe za korupciju i kada su za korupciju osumnjičeni i najviši državni zvanicnici. "Sve dok državno tužiteljstvo ne razriješi ovaj slučaj, Sanader je naravno nevin. Važno je da pravosudni organi cijeli proces vode na objektivan način, a ne da to bude politički obračun", upozorava zastupnik CSU-a.

Nijemci čekaju rezultate istrage

Je li i u kojoj mjeri bivši hrvatski premijer odgovoran za štetu koju je Bavarskoj nanio Hypo Alpe Adria Bank pokazat će istraga, poručuje Silberhorn. Tvrdi da je Bavarska njegovala, a i dalje njeguje, bliske odnose sa svim zemljama Balkana i zainteresirana je da Hrvatska postane članica Europske unije. Bavarska se dugo i intenzivno zauzimala da Hrvatska ostvari napredak u reformama koje su neohodne za ulazak u Europsku uniju, komentira Silberhorn.

"Situacija u Hrvatskoj sigurno ovim neće biti jednostavnija. Smatram, međutim, da će i na europskoj razini biti registrirano kako policija i pravosudni organi u Hrvatskoj nastupaju u borbi protiv korupcije. To je bitan politički signal. Nitko nije iznenađen činjenicom da u zemljama koje žele postati članice Europske unije ima korupcije, ali važna je poruka da se u takvim slučajevima pokreću postupci i da se nadležne institucije ne boje suprotstaviti i onima koji se nalaze na najvišoj državnoj razini", ocjenjuje Silberhorn.

Ovaj njemački zastupnik nije htio komentirati hoće li "slučaj Sanader" imati negativne posljedice po stranačke odnose izmedu njemačkih demokršćana i HDZ-a, ukoliko istragom budu potvrđene optužbe za koje se tereti Ivo Sanader. Poručuje da će sačekati kraj istrage, pa će tek onda dati odgovarajuću političku ocjenu.

"Pratimo ovaj proces s velikom pozornošću. Moram još jednom ponoviti da je zaista najvažniji signal taj što hrvatska policija i pravosuđe ispunjavaju svoje zadatke, a to očekujemo i u Europskoj uniji."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 15.12.10. 18:19

Kakve budalastine! Dobro, slazem se time da Sanaderu najprije treba utvrditi krivnju, ali da su ovi postupci razracunavanja neka poruka EU, to je fakat apsurd. Pa, koga oni hapse? Elitu koja je bila uz bivseg premijera. Naprimjer, s Kalmetom ogrezlog u aferama se postupa njezno, jer ta im olos donosi glasove u Zadru. Isto je i s opskurnim Milinovicem u Lici...
A sa Seksom? Sto se ceka s njegovim uhicenjem?


registracija
11/1/10

fluid, 15.12.10. 23:47

10 milijuna kuna(1,4 milijuna eura)na dva tajna računa na ime Ive Sanader,govore da će biti krivnje.Gospodo iz Njemačke.A možda se nađe i mjesto za vašeg drugog Hitlera Štojbera !?Smrdi jako oko Hypo banke i svih muljaža u svezi te banke.Samo strpljenja.Pomogli nam jeste i hvala vam dovijeka ali ovo sada je nešto što ni kod vas ne prolazi.Pa molit ćemo lijepo,da prihvatite realnosti u budućnosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika