16.12.2010. / 08:32

Autor: Hina

'Beauty sleep' nije mit: Nedostatak sna ozbiljno prijeti zdravlju

Ustanovljeno je da neispavanost rezultira fiziološkim promjenama u organizmu, što se vrlo brzo odražava na licu pojedinca. Neispavanost utječe na imunitet te povećava opasnost od infekcija, povišene razine šećera u krvi i povećanja krvnoga pritiska

Neispavane osobe nisu samo manje privlačne, nego su i lošija zdravlja od onih odmornih, objavili su švedski znanstvenici, prenosi BBC.

Znanstvenici sa stockholmskog instituta Carolinska u istraživanje su uključili dobrovoljce kojima su prvu noć dopustili osmosatni san, nakon čega su ih fotografirali, a poslije iduće noći, nakon otprilike 30 sati nespavanja fotografirali su ih ponovno. Ustanovljeno je da neispavanost rezultira fiziološkim promjenama u organizmu, što se vrlo brzo odražava na licu pojedinca. Neispavanost utječe na imunitet te povećava opasnost od infekcija, povišene razine šećera u krvi i povećanja krvnoga pritiska.

Dr. John Axelsson s Odjela za klinička neuroznanstvena istraživanja na institutu Carolinska podsjetio i na posljedice nespavanja kod osoba koji rade noćne smjene - već u dobi od 35 godina kod mnogih se zamjećuje razvoj ateroskleroze.

Privlačno lice znak je dobra zdravlja, objasnio je Axelsson, dodajući kako ono za sobom povlači i seksualnu privlačnost, potencijalni izbor partnera i pomisao na prijenos dobrih genetskih predispozicija. "Ako želite izgledati zdravije i privlačnije bolje je da se dobro i kvalitetno naspavate nego da pribjegavate raznim kozmetičkim sredstvima", rekao je.

Autori istraživanja rezultate su objavili u časopisu "British Medical Journal", nadajući se da će oni biti od koristi liječnicima.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika