15.12.2010. / 15:39

Autor: Hina

Bebić: Ne znam zašto je Ivo Sanader otišao iz Hrvatske

"Naglašavam da je u pogledu poštovanja saborske procedure i obavještavanja javnosti s naše strane sve bilo čisto. Ovo govorim zbog toga da se eliminiraju sve moguće špekulacije s tim u vezi", izjavio je Bebić

Luka Bebić i Ivo SanaderLuka Bebić i Ivo SanaderPredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić ustvrdio je danas da je Sabor u pogledu skidanja zastupničkog imuniteta bivšem premijeru Ivi Sanaderu postupio maksimalno u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima te poštivajući saborski Poslovnik.

"Naglašavam da je u pogledu poštovanja saborske procedure i obavještavanja javnosti s naše strane sve bilo čisto. Ovo govorim zbog toga da se eliminiraju sve moguće špekulacije s tim u vezi", izjavio je Bebić na konferenciji za novinare u Saboru, na kojoj je predstavio rezultate ovogodišnjeg parlamentarnog zasjedanja.

"Mislim da je Sabor postupio maksimalno u skladu s onim što mu je bila dužnost, a moja je uloga kao predsjednika Sabora završila u trenutku kada sam uputio zahtjev DORH-a Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP) i kada je u Saboru o tome provedena rasprava i glasovanje", dodao je.

Na novinarsko pitanje kako se, kao predsjednik Sabora, osjeća s obzirom na činjenicu da su zastupnici bježali pred pravosuđem, da ima osuđenih te pod istragom, Bebić je odgovorio kako bi volio da se to ne događa, ali i kazao da je cijela ta situacija u skladu s demokratizacijom hrvatskog društva.

"To je sve u skladu s demokratskom situacijom u Hrvatskoj i gdje nitko nije zaštićen u pogledu poštovanja zakona i zakonskih obveza, i tu ne vidim ništa posebno ni čudno. Volio bih da nijedan zastupnik nije u takvoj situaciji, ali to je moje mišljenje, i vi bi sigurno voljeli da toga nema, ali ja ne mogu komentirati nešto što je sila zakona i na to ne mogu utjecati", poručio je novinarima.

Na pitanje je li se, kao Sanaderov osobni prijatelj, začudio njegovim bijegom iz Hrvatske, odgovorio je kako je svatko slobodan dok mu zakon ne ograniči slobodu kretanja, te da za javno iznošenje svoga mišljenja nema dovoljno elemenata, odnosno saznanja o razlozima takvog Sanaderovog poteza.

"Kako nemam dovoljno spoznaja o tome, suzdržan sam oko komentiranja tog pitanja, jer kako to prate mediji i kako se to odražava u našoj javnosti, takav slučaj nismo imali nikada, pa prema tome presedane koji će nastati vezano uz taj slučaj moći ćemo komentirati naknadno. Za sada još uvijek nemam dovoljno elemenata da bih mogao o tome nešto čvrsto reći", rekao je Bebić.

"Ne bavim se prognozama i nagađanjima, niti ću", poručio je novinarima.

Upitan smatra li da je Sabor mogao i brže skinuti imunitet Sanaderu, Bebić je ponovio kako je u tom smislu procedura maksimalno poštovana, napominjući da nitko neće niti može saborskim klubovima i zastupnicima ograničavati pravo na raspravu o odluci MIP-a.

Novinare je podsjetio na kronologiju događaja od prošlog četvrtka: njegova ga je služba već oko 8,30 sati izvijestila kako se mediji zanimaju za dokument iz DORH-a, koji je, klasificiran oznakom tajnosti, njegov Ured zaprimio u 9,50 sati, u vrijeme dok je predsjedavao saborskom sjednicom. U 9,55 sati telefonski je obaviješten o zaprimanju DORH-ova zahtjeva, te je odmah, kaže, telefonom rekao službenicima da tekst tog zahtjeva pripreme za prosljeđivanje MIP-u, što je i učinjeno u 10,10 sati.

U 10,15 sati, nakon kratkih konzultacija sa savjetnicima, ovlastio je svoju glasnogovornicu Marinu Buntić Juričić da novinare izvijesti o zaprimanju DORH-ova zahtjeva, ali da, s obzirom na tajnost dokumenta, ne spominje za kojeg se zastupnika traži skidanje imuniteta.

Irelevantnim je ocijenio to je li MIP dobio zahtjev DORH-a koju minutu prije ili poslije nego što je upućen njegovu uredu, jer je ionako, ističe, MIP-u to odmah i proslijeđeno iz njegova ureda.

Novinare je zanimao i njegov komentar na zahtjev Dragutina Lesara, zastupnika Hrvatskih laburista, da vlada hitno predloži Saboru propise kojima bi se, kao i ostalim zaposlenicima, i zastupnicima ograničila plaća budu li pritvoreni.

Podsjetivši kako zakon predviđa da zastupnik gubi mandat bude li osuđen na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci, Bebić je rekao kako njegovo mišljenje u tom slučaju nije bitno.

"Moram osluhnuti što misle i drugi zastupnici i klubovi, ja nisam tu da namećem neka svoja mišljenja. Kada komentiram nešto, mogu to komentirati kao zastupnik u Saboru ili eventualno kao zastupnik HDZ-a, ali ne u ime Sabora jer o tome nije donio odluku", rekao je predsjednik Sabora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika