15.12.2010. / 15:58

Autor: Martina Čizmić

Assange osoba godine za čitatelje Timea: Koga bi vi odabrali?

Prilikom predstavljanja Assangea kao jednog od kandidata, Time je zapisao kako je on "nova vrsta zviždača - onaj koji je stvoren za digitalno doba"

Julian AssangeJulian AssangeIako je titulu osobe godine po izboru uredništva uglednog američkog časopisa Time dobio osnivač društvene mreže Facebook, Mark Zuckerberg, čitatelji se nisu s time složili.

Tijekom proteklih mjesec dana, čitatelji su imali priliku birati između 10 ponuđenih kandidata za osobu godine. Zuckerberg je u toj anketi završio na posljednjem, 10. mjestu dok je na vrhu ljestvice za 1,25 milijuna glasova zasjeo osnivač Wikileaksa, Julian Assange.

Prilikom predstavljanja Assangea kao jednog od kandidata, Time je zapisao kako je on "nova vrsta zviždača - onaj koji je stvoren za digitalno doba". Ističu kako si je osnivanjem Wikileaksa dao slobodu da virtualno objavljuje što god želi, bez obzira na to da li se radi o istini o zlostavljanjima u iračkim zatvorima ili osobnim e-mail porukama Sare Palin.

"Opravdano ili ne, Assange je uvjeren države i agencije koje je razotkrio prate svaki njegov potez, i zbog toga se skriva u Europi", stoji u tekstu koji je objavljen početkom studenog.

U međuvremenu je Assange u Londonu uhićen zbog optužbi za silovanje dvije žene u Švedskoj i nalazi se u pritvoru. Iako mu je britanski sud odredio puštanje na slobodu uz jamčevinu, švedski se tužitelj tome protivi te će Assange do daljnjeg ostati u zatvoru.

Ukoliko smatrate da je netko drugi zaslužio ovu titulu - bilo u Hrvatskoj ili pak ostatku svijeta - svoje mišljenje stavite u komentar ispod teksta.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika