15.12.2010. / 16:16

Autor: Hina

Europski sud protiv diskriminacije triju crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu jednoglasno je donio presudu protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije triju crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj u odnosu prema drugim vjerskim zajednicama, rekla je danas na konferenciji za novinare odvjetnica Ines Bojić, koja je zastupala "Savez crkava Riječ Života i ostale crkve".

Europski sud za ljudska prava presudio je u korist Zajednice crkviEuropski sud za ljudska prava presudio je u korist Zajednice crkviEuropski sud za ljudska prava u Strasbourgu jednoglasno je donio presudu protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije triju crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj u odnosu prema drugim vjerskim zajednicama, rekla je danas na konferenciji za novinare odvjetnica Ines Bojić, koja je zastupala "Savez crkava Riječ Života i ostale crkve".

Podsjetivši kako je postupak trajao tri godine, rekla je kako su u Hrvatskoj vodili upravni spor te da se Ustavni sud odbio očitovati o ustavnosti zakona koji regulira status vjerskih zajednica.

Na pitanje je li sud u Strasbourgu donio presudu protivnu hrvatskim zakonima, Bojić je odgovorila kako nije bila riječ o zakonu, nego o odluci hrvatske vlade. Napomenula je kako se vlada u propisanu roku može žaliti na odluku toga suda.

Na konferenciji su bili i predstavnici Protestantske reformirane crkve, Crkve cjelovitog evanđelja i Saveza crkava Riječ Života Jasmin Milić, Damir Šićko Alić i Mario Dučić.

Milić je istaknuo kako je odluka suda u Strasbourgu velika stvar za vjerske zajednice i vjerske slobode jer se, kako je ustvrdio, vlada nejednako odnosila prema vjerskim zajednicama. Ocijenio je i kako u vladinoj Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama sjede nekompetentni ljudi.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prošlog je četvrtka donio presudu protiv Hrvatske zbog diskriminacije crkava reformacijske baštine u odnosu prema drugim vjerskim zajednicama. U procesu pod nazivom "Savez crkava Riječ Života i ostali protiv Republike Hrvatske" Europski sud utvrdio je "kršenje članka 9. (sloboda mišljenja, savjesti i vjere) u kombinaciji s člankom 14. (zabrana diskriminacije) Europske konvencije o ljudskim pravima". Savez crkava Riječ Života, Crkva cjelovitog evanđelja i Protestantska reformirana crkva u Hrvatskoj tužile su Republiku Hrvatsku zato što, za razliku od drugih vjerskih zajednica, ne mogu imati vjersku pouku u javnim školama i vrtićima niti dobiti službeno priznanje crkvenog vjenčanja jer hrvatske vlasti s njima nisu pristale zaključiti ugovor kojim bi se regulirao njihov status.

Tri crkve registrirane su kao vjerske zajednice u Hrvatskoj 2003. Ali - da bi mogle imati vjersku pouku u školama i zaključivati brak u crkvi sa zakonskom snagom - s državom o tome moraju zaključiti ugovor. Taj im je zahtjev odbijen 2005., pošto je zaključeno da ne ispunjavaju kriterije po kojima trebaju imati najmanje 6000 članova i biti na teritoriju Hrvatske 6. travnja 1941.

Vezane vijesti

Hodorkovski: Europski sud radi ustupke ruskim vlastima

Hodorkovski: Europski sud radi ustupke ruskim vlastima

Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun i šef Jukosa koji izdržava zatvorsku kaznu, izjavio je u srijedu da odluka Europskog suda za ljudska prava u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika