15.12.2010. / 16:36

Autor: Hina

Atena: prosvjednici bacali zapaljive bombe na zgradu ministarstva pravosuđa

Policija se s prosvjednicima sukobila i u Solunu. U tom su se gradu demonstranti okupili pred zgradom regionalnih vlasti, a po procjeni lokalnih medija bilo ih je oko 20.000

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaLjutiti prosvjednici u srijedu su bacali zapaljive boce i kamenje na zgradu grčkog ministarstva financija na Trgu Syntagma te zapalili prostoriju na drugome katu zgrade, a u gradu ih se okupilo oko 20.000 zbog nezadovoljstva mjerama proračunske štednje o kojima je odluku u utorak donio parlament.

Agencija dpa prenosi kako je jedna zapaljiva boca "ubačena" kroz prozor na drugom katu zgrade ministarstva financija. Policija je pokušala rastjerati suzavcem i prosvjednike koji su se okupili pred zgradom parlamenta izvikujući "Lopovi, lopovi!" i "Dosta nam je, više ne možemo!".

Policija se s prosvjednicima sukobila i u Solunu. U tom su se gradu demonstranti okupili pred zgradom regionalnih vlasti, a po procjeni lokalnih medija bilo ih je oko 20.000.

Agencija France presse prenosi kako je manja skupina prosvjednika vrijeđala i napala grčkoga parlamentarnog zastupnika i bivšega ministra pravosuđa Costisa Hadzidakisa, kojega je prepoznala dok je izlazio iz kafića u središtu Atene. U pomoć su mu pritekli drugi prosvjednici te policajci, koji su ga sklonili na sigurno, u obližnju zgradu.

Dvadesetčetverosatni štrajk grčkih radnika proširio se rano u srijedu zbog čega je otežan zračni prijevoz, zaustavljeni brodovi u lukama i vlakovi na kolodvorima, prekinuta nastava u školama i otežan rad bolnica, pošto je parlament sa socijalističkom većinom donio novi paket mjera proračunske štednje.

Uprava Međunarodne zračne luke u Ateni objavila je da su otkazani svi letovi u Grčku i iz te zemlje tijekom štrajka u toj djelatnosti. Štrajkaši će izazvati prekid rada svih državnih služba, bolnica i škola. Bankovni službenici stupili su u štrajk već u utorak. Prosvjedi radnika najteže pogađaju Atenu i lučki grad Solun.

Parlament je u utorak navečer donio zakon po hitnom postupku sa 156 glasova za i 130 protiv. Njime se dodatno smanjuju plaće i druga primanja u javnom sektoru te se liberalizira radno zakonodavstvo. Bruto plaće u državnim tvrtkama ograničuju se na 4000 eura, a plaće više od 1800 eura snizit će se za 10 posto. Štrajku će se, po najavama, priključiti taksisti i novinari.

Zbog štrajka transportnih radnika potpuno je obustavljen javni prijevoz u Ateni, pa su stanovnici glavnog grada bili prisiljeni voziti se automobilima što je stvorilo velike gužve na gradskim cestama. Tone smeća gomilaju se na širem atenskom području jer štrajkaju i radnici koji prikupljaju otpad.

Stanje je najteže u Ateni i Solunu gdje u 24-satnu štrajku sudjeluju zaposlenici tramvaja, autobusa, podzemne željeznice i željeznice. Radnici namjeravaju javni prijevoz zaustaviti i u četvrtak.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika