15.12.2010. / 17:16

Autor: Hina

Srbija ukinula služenje obveznoga vojnog roka

Obveza služenja vojnog roka u srbijanskoj vojsci ukida se kad vojni rok odsluže novaci koji su počeli služiti vojsku 2010. Odluka se odnosi i na novake koji su zamijenili služenje vojnog roka civilnom službom

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSrbijanski parlament u srijedu je prihvatio zakon kojim se od 1. siječnja 2011. ukida služenje vojnog roka, pošto je srbijanska vlada potkraj rujna odlučila ukinuti tu obvezu i svoj prijedlog dostavila na razmatranje parlamentu.

Obveza služenja vojnog roka u srbijanskoj vojsci ukida se kad vojni rok odsluže novaci koji su počeli služiti vojsku 2010. Odluka se odnosi i na novake koji su zamijenili služenje vojnog roka civilnom službom.

Od 1. siječnja 2011. vojni će rok služiti samo oni koji to žele, a po sadašnjem zakonu, vojnni obveznici u Srbiji bili su svi punoljetni muškarci i mogli su birati između šest mjeseci služenja vojnog roka ili devet mjeseci civilne službe.

U obraćanju zastupnicima u početku prosinca srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac ukidanje obveze služenja vojnog roka ocijenio je povijesnom odlukom koja će Srbiju svrstati među države s modernom vojskom, organiziranom po najvišim standardima. Istaknuo je kako je profesionalni vojnik dobrovoljno u vojsci, zreliji, uvježbaniji, odgovorniji i spremniji ispuniti sve misije i zadatke. Ustvrdio je i da gospodarska računica pokazuje da je profesionalni vojnik neznatno skuplji, ali višestruko korisniji od redovitog vojnika. Po njegovim riječima, u sastavu srbijanske vojske će, nakon ukidanja vojne obveze, biti 36.000 ljudi.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika