15.12.2010. / 19:14

Autor: Deutsche Welle

Crna Gora: Ulaze li u "posao stoljeća" nakon Hrvata i Grka, napokon Kinezi?

Propao je još jedan pokušaj pronalaženja investitora za gradnju autoputa od crnogorske obale do granice sa Srbijom. Da li će sada u „posao stoljeća“ ući Kinezi?

Crnogorska autocesta nikako da krene u gradnjuCrnogorska autocesta nikako da krene u gradnjuPriča o crnogorskom autoputu prerasla je u pravu sapunicu. Jedna za drugom odustajale su od gradnje ove ceste kompanije koje su pobjeđivale na natječajima, hrvatski konzorcijum „Konstruktor" i grčko-izraelski „Aktor-Shikun-Binui". Razlog je jednostavan: nije im uspjelo osigurati novac za tu investiciju koja se procjenjuje na oko tri milijarde eura, koliko, inače, iznosi godišnji bruto domaći proizvod Crne Gore. Crnogorska vlada redovito je javnost uvjeravala da će autoput biti izgrađen. Međutim, taj projekt koji će biti rentabilan tek za 17 godina, nije uvršten u mrežu europskih koridora, pa Europska Investicijska banka i ostale važne međunarodne financijske institucije odbijaju ga podržati. One su zabrinute sposobnošću Crne Gore po pitanju vraćanja sadašnjih i budućih dugova. Samo u prethodne dve godine vanjski dug te zemlje je povećan za preko 400 milijuna eura.

Crnogorska vlada se uzdaje u Kineze

Crnogorska vlada zato sada panično pokušava negdje drugdje naći davaoca kredita za ovaj „posao stoljeća". U igri su kompanije iz Kine. Ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore, Andrija Lompar kaže da se zbog pojednostavljenja procedure više ne bi raspisivao natječaj već bi dvije vlade sklopile međudržavni sporazum. „U formi međudržavnog sporazuma taj bi sporazum bio na našem parlamentu. Imao bi dva dijela. Jedan bi bio koncesijski ugovor, drugi bi bio financijski model koji prati taj aranžman i tek onda kada bi ga parlament usvojio, on bi imao tu pravnu snagu da se može realizirati." Lompar dodaje da bi dalje odlaganje gradnje autoputa značilo i odlaganje pozitivnih efekata po crnogorsko gospodarstvo.

Oporba traži ostavku

Oporba u Crnoj Gori pozvala je kabinet premijera Mila Đukanovića da zbog, kako se navodi, ovog debakla podnese ostavku. Stručnjak za prometnu politiku Emin Duraković kaže za Deutsche Welle da je jasno da sadašnja vlast ne može realizirati jedan ovako kapitalan projekt i da je zato izgubljeno šest godina. „Poslije šest godina pogrešno vođenog procesa, poslije desetaka najavljenih 'strateških investitora', mnogo potrošenog novca i manipuliranja javnosti, imamo ovaj rezultat koji se pridodaje svim tim neuspjesima. To znači vraćanje procesa unazad za oko dvije godine. Iako je ovakav ishod nakon cjelokupne analize, nažalost, bio očekivan, ipak ostaje tuga što nas vlada Crne Gore pred novogodišnje praznike nije „počastila" s još jednim „performansom" otvaranja radova na izgradnji autoputa kako bi se narod uslijed ovih silnih nedaća koje potresaju državu makar malo razveselio", zaključuje Duraković.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Danas se u Zagrebu sastaju ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Siniša Hajdaš Dončić i njegov bosanskohercegovački kolega Damir… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 16.12.10. 17:03

A da ipak odustanu od izgradnje autoputa dok još mogu. Samo će se zadužiti, a dug im neće otplatiti niti praunuci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika