16.12.2010. / 13:14

Autor: Totalsport

Blažević: Kina će postati nova sila u Aziji

Kina ima puno talentiranih igrača i nadam se da će se razviti u prave zvijezde. Nogometni potencijal Kine je ogroman i vjerujem da će Kina postati nova nacija koja će iskočiti na kontinentu nakon Južne Koreje i Japana, rekao je Blažević

Miroslav Ćiro BlaževićMiroslav Ćiro BlaževićBivši hrvatski nogometni izbornik, vlasnik svjetske bronce iz Francuske 1998. godine, Miroslav Blažević (73), dao je intervju za službenu internetsku stranicu Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

U njemu je trener svih trenera uglavnom govorio o svom novom izazovu, vođenju kineske olimpijske reprezentacije, a komentirao je i hrvatsku reprezentaciju, osvrnuvši se kratko na Mundijal u Francuskoj.

*Zašto ste prošle sezone odabrali otići na Daleki istok i trenirati Shanghai Shenhuu, prije nego ste nedavno preuzeli kinesku olimpijsku reprezentaciju?

- Kina je zemlja koja me konstantno zadivljuje. Kada sam bio mali, moja mi je majka rekla da je to velika, zagonetna zemlja. Otad sam želio doći u Kinu i sretan sam što sam na kraju svoj san i ispunio. Siguran sam da će Kina biti svjetska sila u budućnosti, uključujući i nogomet.

*Koje ste ciljeve postavili pred kinesku olimpijsku reprezentaciju?

- Moj cilj je odvesti ih na Olimpijske igre u London i siguran sam da to mogu ostvariti.

*Kako biste ocijenili kineski nogomet?

- Kina ima puno talentiranih igrača i nadam se da će se razviti u prave zvijezde. Nogometni potencijal Kine je ogroman i vjerujem da će Kina postati nova nacija koja će iskočiti na kontinentu nakon Južne Koreje i Japana.

*Interesantno, kineskom C-ligom ste dominirali vi i Branko Ivanković, vaš bivši asistent iz hrvatske reprezentacije. Ali na kraju je on dobio dvoboj odvevši Shandong Luneng do naslova...

- Ivanković je blagoslovljen brojnim zvjezdanim igračima, ali je također dokazao da je dobar trener. Snažna financijska podrška, dobra momčad i njegovo kvalitetno vođenje doprinijeli su Shandogovom uspjehu. Nadam se da će pod njegovim vodstvom klub napraviti novi iskorak sljedeće sezone u Azijskoj Ligi prvaka.

*Koja je vaša omiljena uspomena koju ste imali vodeći Hrvatsku do bronce na SP-u u Francuskoj 1998.?

- To je bio vrlo poseban turnir za mene. Prevladali smo brojne poteškoće i savladali brojne jake protivnike da bismo to postigli. Naša je zemlja prolazila kroz poseban period u to vrijeme, pa je uspjeh značio puno našem narodu.

*Vaša postignuća prije 12 godina ostavila su Hrvatskoj snažno nasljeđe i reprezentacija se kvalificirala na sljedeća dva Svjetska prvenstva. Što mislite o neuspjehu kvalificiranja za SP u Južnoj Africi 2010.?

- Hrvatska je zemlja koja obožava nogomet, ali ipak je mala zemlja s ograničenim izvorima. Stoga je uvijek izazov natjecati se s najvećim europskim rivalima u kvalifikacijama za SP. Također, neke neočekivane ozljede stožernih igrača tijekom kvalifikacijskog ciklusa su odigrale svoju ulogu u tom neuspjehu.

*Koji je najbolji igrač hrvatske reprezentacije?

- Imamo puno talenata u našoj reprezentaciji, ali ako me pitate da izdvojim jednoga, onda bih imenovao Luku Modrića. Igra dobro za svoj klub i zemlju i igrat će važnu ulogu u reprezentaciji još puno godina.

*I Hrvatsku i vašu "posvojenu zemlju" Kinu uskoro čeka kvalifikacijski ciklus za SP 2014. godine. Kakvi su izgledi za obje zemlje?

- Hrvatska je pokazala za što je sposobna kvalificiravši se na tri uzastopna Svjetska prvenstva, pa vjerujem da ćemo imati malo problema u ostvarivanju tog cilja ponovno. Kinu s njenim velikim potencijalom čeka blistava budućnost.

*Pokazali ste da ste jedan od najboljih trenera na svijetu...

- Oprostite što vas prekidam. Ja nisam jedan od najboljih, ja sam najbolji!

*Malo trenera ostaje aktivno duboko u sedamdesetim godinama. Koja je tajna vaše dugovječnosti?

- Morate voljeti nogomet i svoju profesiju. Prava ljubav ne nestaje s vremenom, pa možete uvijek održavati svoj radni elan sve dok volite ono što radite.

*Pa kada ćete onda prestati s treniranjem?

- Ja ću umrijeti na svojoj trenerskoj poziciji.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika