16.12.2010. / 13:21

Autor: Deutsche Welle

Analitičari: Optužbe protiv Thacija bez dokaza

Pravni odbor Vijeća Europe danas se bavi izvještajem Dicka Martyja o navodnoj ilegalnoj trgovini organima na Kosovu. Politički promatrači smatraju da Marty nema dokaza za svoje tvrdnje

Hashim ThaciHashim ThaciU izvještaju se optužuje sadašnjeg premijera Kosova, bivšeg vođu Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK) Hashima Thacija da je bio šef kriminalne organizacije koja je ilegalno trgovala organima srpskih zarobljenika.

Kosovska vlada je odlučno odbacila Martyjeve tvrdnje. Prijelazni predsjednik Kosvskog parlamenta Jakup Krasniqi u priopćenju za medije je pozdravio sve pravne i političke inicijative na Kosovu i izvan njega koje će osuditi te „apsurdne i odvratne klevete".

Dramatične političke posljedice

Glasnogovornica komisije Europske unije za pravnu državu na Kosovu Kristina Herodes izjavila je da EULEX vrlo ozbiljno uzima sve optužbe o ratnim zločinima i organiziranom kriminalu, ali da istragu može pokrenuti tek ako ima neke dokaze.

Bivši kosovski premijer Agim Çeku izjavio je da je sve to „samo kleveta i ništa od toga nije točno".

Njemački političari i analitičari smatraju da izvještaj Dicka Martyja ne sadrži nikakve nove informacije. Optužbe za krijumčarenje oružja, narkotika i ljudskih organa na račun kosovskog premijera Hashima Thacija u javnosti postoje već duže vrijeme. Izvještaj Dicka Martyja je vrlo detaljan, međutim zasnovan je na cijelom nizu pretpostavki i zaključaka, ocjenjuje njemački parlamentarac iz Stranke liberala Rainer Stinner. "Jako me zanima kakav će sada biti pravni postupak. Cijela priča ima dramatične političke posljedice. S jedne strane, imate Srbiju koja se sada osjeća priznatom u svom dosadašnjem stavu prema Kosovu, a to je potvrdio i srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavom da Kosovo pokazuje svoje pravo lice. S druge strane, imate uplašenu Međunarodnu zajednicu koja sada mora razmisliti kako da ophodi s gospodinom Thacijem."

Dick Marty nema dokaza za svoje tvrdnje

I njemački analitičar Bodo Weber smatra da izvještaj nije otkrio potpuno nove činjenice. Poznato je, kaže, da na Kosovu ima sive ekonomije koja potječe još iz vremena režima Slobodana Miloševića. Bila su to vremena kada su rad i suradnja podzemnih organizacija odgovarali i srpskim i kosovsko-albanskim privrednim i političkim elitama, kaže Weber. "To je jedan izvještaj koji je dugo pripreman. Radi se o kontraverzi koja ni u izvještaju nije riješena: vađenje bubrega Srbima na Kosovu poslije odlaska srbijanske vlasti."

Posebni izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty nema dokaza za svoje tvrdnje, kaže Enver Robelli, novinar i dopisnik njemačkog lista Süddeutsche Zeitung. Da je Hashim Thaci glava kriminalne bande, nisu mogli dokazati ni suradnici Haškog tribunala, a ni ugledni novinari koji su se bavili istraživanjem trgovine ljudskih organa u sjevernoj Albaniji, objašnjava Robeli. "Nastaje dojam da je napisana jedna vrsta političke tužbe. Ja ne isključujem činjenicu da su tijekom rata počinjeni teški ratni zločini, ali problem je što nema dokaza. Međunarodna zajednica, koja je na Kosovu prisutna već deset godina i koja jako mnogo košta, očito je propustila ispitati ove optužbe."

Objava izvještaja samo dva dana nakon izbora - s ciljem?

Javnosti je poznato da je Dick Marti vrlo skeptičan kada je riječ o neovisnosti Kosova i da pokušava uravnotežiti odgovornost za ratne zločine, počinjene i sa srpske i sa kosovsko-albanske strane, kaže Robelli. A suradnica Njemačkog društva za vanjsku politiku Natasha Wunsch smatra da će izvještaj imati posljedice za sastavljanje kosovske vlade: "Izvještaj će utjecati na koalicijske pregovore. Već je sada jasno da Thaci ne može sam formirati vladu, a ovakav izvještaj neće baš ohrabriti druge stranke da zajedno s Thacijem formiraju koaliciju. Toga su bili svjesni i u Vijeću Europe kada su odlučili da izvještaj objave samo dva dana nakon izbora."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika