16.12.2010. / 19:30

Autor: Nacional.hr

Video - Assange izašao iz zatvora: 'Optužbe me neće spriječiti da nastavim svoj posao'

Trideset i devetogodišnjem Australcu na prvom saslušanju, nakon što se predao vlastima, na sudu u Westminsteru određeni su uvjeti jamčevine te mora platiti 240.000 funti u novčanicama

Julian Assange nakon izlaska iz zatvora (Foto: Reuters)Julian Assange nakon izlaska iz zatvora (Foto: Reuters)Julian Assange u četvrtak navečer izašao je iz pritvora u kojem se nalazio posljednjih nekoliko dana. Assanfe je pred brojne okupljene pristaše izašao oko šest sati po londonskom vremenu te im se odmah obratio.

'Odlično je opet osjetiti čisti londonski zrak", pomalo je ironično kazao Assange, a nakon toga se zahvalio svim ljudima širom svijeta koji su imali povjerenja u njega i njegovog odvjetnika.

"Nadam se da ću nastaviti sa svojim poslom, isto kao što se nadam da ću nastaviti u dokazivanju svoje nevinosti u ovom slučaju, a istovremeno ću javnosti otkriti dokaze koji navodno postoje protiv mene u ovom slučaju, čim mi oni postanu dostupni", kazao je Assange nakon izlaska iz pritvora.

Ranije u četvrtak je sudac Justice Ouseley odobrio jamčevinu za puštanje na uvjetnu slobodu Juliana Assangea pod uvjetima koje je odredio sud u Westminsteru. Saslušanje i razmatranje žalbe protiv puštanja na uvjetnu slobodu bilo je na Visokom londonskom sudu. Službenici britanskog Crown Prosecution Servicea zastupali su švedsku vladu, a tražili su ukidanje uvjeta jamčevine i izručenje. Na salušanju bili su i predstavnici švedskog tužiteljstva koji su uložili žalbu na odluku britanskog suda.

Sve o WikiLeaksu

Podsjetimo, trideset i devetogodišnjem Australcu na prvom saslušanju, nakon što se predao vlastima, na sudu u Westminsteru određeni su uvjeti jamčevine te mora platiti 240.000 funti u novčanicama, živjeti pod policijskim nadzorom u kući novinara i osnivača Frontline Cluba Vaughana Smitha, predati putovnicu policiji te nositi elektronsku narukvicu za nadzor.

Poučna priča Vedrane Rudan: Ne jebi dok zviždiš

Prosvjednici ispred londonskog suda: Foto: ReutersProsvjednici ispred londonskog suda: Foto: ReutersOptuženi mora biti na imanju svog prijatelja između 10 i 14 sati te 22 i 2 sata, te se svaki dan javiti u policijsku postaju u 18 sati. Svotu od 200.000 funti će sudu uplatiti njegovi utjecajni prijatelji, dok će preostalih 40.000 funti položiti Smith i dizajnerica Sarah Saunders, svaki po 20.000 funti.

Te novce jamci bi mogli izgubiti u slučaju bilo kakvog kršenja uvjetne slobode, kršenja zakona ili pokušaja bijega. Sudski proces o izručenju okrivljenog švedskim vlastima za počinjenje šest kaznenih djela seksualnog karaktera nad dvije žene u Švedskoj, počinje 11. siječnja slijedeće godine.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika