16.12.2010. / 14:55

Autor: Hina

Slovenski vanjskopolitički odbor podržao zatvaranje poglavlja 31

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta odobrio je da se na pristupnoj konferenciji idući tjedan privremeno zatvori poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika (31), izjavila je u četvrtak nakon zatvorene sjednice odbora njegova predsjednica Janja Klasinc.

Piranski zaljev i dalje je kamen spoticanja u hrvatsko-slovenskim odnosimaPiranski zaljev i dalje je kamen spoticanja u hrvatsko-slovenskim odnosimaOdbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta odobrio je da se na pristupnoj konferenciji idući tjedan privremeno zatvori poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika (31), izjavila je u četvrtak nakon zatvorene sjednice odbora njegova predsjednica Janja Klasinc.

Za zatvaranje je glasovalo 7 članova odbora, a protiv su bila dva - iz Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske nacionalne stranke (SDS), dodala je.

Klasinc je rekla da može zanijekati tvrdnje nekih hrvatskih medija po kojima Slovenija opet blokira hrvatski pristupni proces u EU, ali da su svi članovi odbora protestirali protiv topografske karte koju je nedavno objavio hrvatski Geodetski zavod, a na kojoj je u Savudrijskoj vali granica povučena crtom sredine.

Slovenija u pregovorima više ne blokira Hrvatsku zbog graničnog prijepora jer je to pitanje načelno riješeno arbitražnim sporazumom, ali će u pristupnom procesu Hrvatske i dalje voditi računa o dobrosusjedskim odnosima, istakla je Klasinc.

Po njenim riječima, Slovenija je nedavno u jednom dokumentu Europske unije postigla da se povuče rečenica prema kojoj bilateralna pitanja ne bi trebala utjecati na proces širenja EU-a na nove članice.

Tvrdnju da u nekim slučajevima bilateralni odnosi mogu utjecati na širenje Unije iznio je početkom tjedna u Bruxellesu slovenski ministar za razvoj Mitja Gaspari, a u takvom stajalištu podržali su ga i kolege iz Grčke i Cipra, objavili su slovenski mediji.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika