16.12.2010. / 15:47

Autor: Hina , Nacional.hr

Član Uprave HAC-a na zahtjev USKOK-a pušten iz pritvora: Sapunar opet spomenuo Kalmetu?

Sapunar je bio jedan od šefova državnih firmi koji su sudjelovali na famoznom sastanku u Vladi sa Sanaderom i Barišićem 2007. godine, kada im je rečeno da moraju poslovati s Fimi-medijom

Josip SapunarJosip SapunarJosip Sapunar, financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) i član Uprave te tvrtke, u četvrtak poslijepodne je pušten da se brani sa slobode na prijedlog USKOK-a.

Sapunar je iz Remetinca izašao oko 16 sati, a na slobodi ga je dočekao odvjetnik Veljko Miljević, koji je ranije izjavio da je Sapunar iznosio obranu pred USKOK-ovim istražiteljima i priznao nedjelo koje mu se stavlja na teret.

Za ostala tri bivša direktora HAC-a uhićena zajedno sa Sapunarom, USKOK je tražio da im Županijski sud u Zagrebu produlji istražni zatvor. Podsjetimo, radi se o Jurici Prskalu, Mariu Crnjaku i Zlatku Korparu koji su zajedno sa Sapunarom uhićeni prije mjesec dana.

Kako je puštanje Sapunara zatražio sam USKOK, za pretpostaviti je da je Sapunar priznao kazneno djelo za koje ga USKOK sumnjiči jer je USKOK i ranije imao praksu da pušta osumnjičenike nakon što su bili sigurni da su im ispričali sve o slučaju za koji su osumnjičeni, a i Zakon o kaznenom postupku propisuje da će osumnjičenik biti pušten na prijedlog tužitelja, ako okolnosno i detaljno prizna krivnju.

Novi list piše kako je Sapunar odmah nakon uhićenja iznio kratku obranu, pa je između ostalog ispričao i kako mu je ministar prometa Božidar Kalmeta sugerirao da surađuje s Fimi-medijom. Kalmeta je ove optužbe porekao tvrdeći da nikad nikome nije sugerirao niti naređivao da posluje s bilo kojom tvrtkom, a kamoli s Fimi-medijom.

Sapunar je bio jedan od šefova državnih firmi koji su sudjelovali na famoznom sastanku u Vladi sa Sanaderom i Barišićem 2007. godine, kada im je rečeno da moraju poslovati s Fimi-medijom.

Neslužbeno se doznaje da je, među ostalim, novac iz HAC-a tvrtka "Fimi media" Nevenke Jurak dobivala za organizaciju otvorenja novih dionica autocesta te razne medijske kampanje, među kojima i za promociju elektronske naplate cestarina.

Nevenka Jurak prva je uhićena u ovoj aferi još u kolovozu, a uhićenja HAC-ovih čelnika uslijedila su nakon što je u USKOK-u u više navrata iznijela obranu.

Istraga u aferi "Fimi media", u kojoj je obranu opširno iznosio i bivši rizničar HDZ-a i šef Carine Mladen Barišić, dovela je i do bivšeg premijera Ive Sanadera koji je nakon bijega i raspisivanja međunarodne tjeralice pritvoren u austrijskom Salzburgu.

USKOK sumnja da se Sanader udružio s drugim osumnjičenicima u aferi "Fimi medija" zbog nezakonitog izvlačenja novca iz ministarstava i državnih tvrtki. Sumnjiči ga se i za zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i tvrtke Dioki.

Sanader je ranije u više navrata u medijima odbacio optužbe o korumpiranosti.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.12.10. 16:01

Sada bi bilo vrlo interesantno kada bi se na suđenjima pokazalo kako usmena svjedočenja nisu dokaz relevantan za sud.A "papirnati dokazi"budu manjkavi ili slabi.Ili čak ne postoje uopće.Iz toga proizilaze ili mizerne ili oslobađajuće kazne.Sačekajmo pa da se vidi koliko su usmeni svjedoci relevantni za naše pravosuđe.Ne kaznama nego KOLIKIM kaznama!


registracija
30/6/10

petrus7, 16.12.10. 16:29

Opet KRadeze u akciji. Nije moguće. Sve to treba strijeljati po kratkom postupku.


registracija
27/7/09

columbo, 16.12.10. 18:48

Sto uopce idu pitat Kalmetu kad se dobro zna njegov odgovor. No, sramotan je taj HDZ koji ga uporno stiti, jer im taj okorjeli mafijas donosi brojne glasove u Zadru.Fuj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika