16.12.2010. / 19:37

Autor: Hina

EK ne odustaje: Izvješće bi trebalo potaknuti službenu istragu o Kosovu

"Mislim da smo iznijeli dovoljno materijala kojim bi se opravdalo pokretanje istrage koja bi išla dublje, bila ozbiljnija, neovisna i, prije svega, stvorila uvjete da progovore svjedoci", rekao je Marty na konferenciji za novinare u Parizu

Autor izvješća o Kosovu Dick Marty (Foto: Reuters)Autor izvješća o Kosovu Dick Marty (Foto: Reuters)Nacrt europskog izvješća u kojem se kosovski premijer Hashim Thaci optužuje za upravljanje organizacijom nalik na mafiju koja se bavila protuzakonitom trgovinom oružjem i drogom trebala bi potaknuti službenu istragu i pokrenuti "dinamiku istine", izjavio je autor izvješća Dick Marty.

Marty, koji je dvije godine nastojao otkriti navodne zločine koje je počinio Thaci, priznao je kako o svemu ima malo fizičkih dokaza, ali i dodao kako će njihovo otkrivanje biti zadatak pravosudnih istražitelja.

"Mislim da smo iznijeli dovoljno materijala kojim bi se opravdalo pokretanje istrage koja bi išla dublje, bila ozbiljnija, neovisna i, prije svega, stvorila uvjete da progovore svjedoci", rekao je Marty na konferenciji za novinare u Parizu.

Ovo izvješće "može pokrenuti dinamiku istine, a to bi doista moglo promijeniti stvari... Ne možemo nastaviti s ovim sumnjama", rekao je.

Martyjevo izvješće optužuje Zhacija za upravljanje skupinom organiziranog kriminala tijekom rata kosovskih Albanaca protiv Srbije krajem 1990-ih godina koja je ubijala njegove protivnike, trgovala drogom i otganima uzetim od ubijenih Srba i činila druge zločine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika