16.12.2010. / 19:20

Autor: Hina

Američki veleposlanik u BiH: SAD nema favorite među hrvatskim strankama

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić oštro su se usprotivili najavi isključivanja iz vlasti ovih dviju stranaka za koje je na posljednjim izborima, kako tvrde, glasovalo 90 posto Hrvata

Šef HDZ-a BiH Dragan ČovićŠef HDZ-a BiH Dragan ČovićAmerički veleposlanik u BiH Patrick S. Moon rekao je u četvrtak u Mostaru kako administracija Sjedinjenih Država čvrsto podržava prava Hrvata u BiH, no da nema favorite u uspostavi vlasti nakon posljednjih izbora u BiH niti će se u to miješati.

"Vlada SAD-a daje čvrstu potporu pravima Hrvata u BiH, no nema stajalište o tome koje bi stranke trebale činiti koaliciju na vlasti", istaknuo je Moon nakon odvojenih susreta s čelnicima HSP-a BiH Zvonkom Jurišićem i Narodne stranke Radom za boljitak Mladenom Ivankovićem Lijanovićem.

Veleposlanik Moon odbacio je novinarske špekulacije da je tijekom dana izbjegao susret s čelnicima dva HDZ-a u BiH kazavši da je ranije razgovarao s predsjednicima Draganom Čovićem i Božom Ljubićem.

Dodao je kako SAD očekuje da se što prije uspostavi snažna koalicija koja će biti u stanju provesti reforme koje bi zemlju približile euroatlantskim integracijama.

"Politički lideri su ti koji se moraju sastati i uraditi ozbiljan posao spremni za dijalog i kompromis", rekao je američki veleposlanik u BiH.

SDP BiH ponudio je platformu za uspostavu vlasti Hrvatskoj stranci prava BiH i Narodnoj stranci Radom za boljitak.

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić oštro su se usprotivili najavi isključivanja iz vlasti ovih dviju stranaka za koje je na posljednjim izborima, kako tvrde, glasovalo 90 posto Hrvata.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija rekao je u četvrtak kako je poziv HDZ-u 1990. da se priključi koaliciji, koja bi obnašala izvršnu vlast u Federaciji BiH te na državnoj razini, još otvoren, no da su prevelika neslaganja između SDP-a i HDZ-a BiH zapreka njihovu poslijeizbornom savezništvu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika