16.12.2010. / 21:25

Autor: Hina

Kosovo: Thaci opovrgava izvješće VE o trgovini organima na Kosovu

Po riječima Thacija, navodi iz izvješća već su nekoliko puta bili predmetom istrage više pravosudnih tijela, od UNMIK-a preko EULEX-a do Haškog tribunala i te istrage nisu pronašle nikakve osnove za takve optužbe

Hashim ThaciHashim ThaciDosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci opovrgnuo je u četvrtak izvješće izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja koje ga povezuje s trgovinom organima na Kosovu najavivši da će poduzeti sva politička i pravna sredstva kako bi se došlo do istine i zatraživši pokretanje međunarodne i domaće istrage.

Thaci je na tiskovnoj konferenciji izvješće nazvao "skandaloznim i punim laži" te je pozvao izvjestitelja Martya da dade činjenične dokaze za svoje navode ako ih ima.

Ustvrdio je kako je izvješće u kojem se navodi da on stoji na čelu organizacije slične mafiji koja se bavila krijumčarenjem oružja, droge i ljudskih organa pokušaj da se našteti ugledu Kosova te da ono ocrnjuje ne samo njega nego i bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) kao i samo Kosovo i njegove građane.

Po riječima Thacija, navodi iz izvješća već su nekoliko puta bili predmetom istrage više pravosudnih tijela, od UNMIK-a preko EULEX-a do Haškog tribunala i te istrage nisu pronašle nikakve osnove za takve optužbe. On je dodao kako se radi o pokušaju izjednačavanja agresora i žrtve.

Dosadašnji kosovski premijer i nekadašnji visoki dužnosnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova kazao je da su kosovske institucije spremne pružiti svu dokumentaciju i argumentaciju koja se od njih bude tražila.

U odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za ljudska prava i zakonodavstvo u četvrtak je prihvaćen nacrt izvješća Dicka Martyja u kojem se dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužuje da je vodio skupinu nalik na mafiju odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa, te ga se izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. godine na Kosovu.

U odluci, koju u četvrtak navečer prenose prištinski mediji, a koja je jednoglasno prihvaćena u Parizu i zasniva se na Martyjevom izvješću, odbor navodi da postoji "niz konkretnih i konvergentnih naznaka" koje potvrđuju da su kosovski Srbi i Albanci držani kao zatvorenici na tajnim mjestima pod nadzorom vojske kosovskih Albanaca u sjevernoj Albaniji i da su zatvorenici bili tretirani na nehuman i degradirajući način prije nego što su označeni kao "nestali".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 17.12.10. 02:30

Mozda je ovaj stvarno nevin, a mozda u njegovim grudima bije srce od Kaljmeta, pa se "pravi na Tosa"...


registracija
12/12/10

Klarens, 17.12.10. 02:41

Rezhiseratori iz svrbkog chopora stalno podmechu svoja zmijska jaja....nama Krivoustog a shkripcima BUBREGE...valjda zato kaj su im ovi utrpali do MUDA !!!!


registracija
9/1/08

caballero, 17.12.10. 05:51

Politika zapada se polako ali sigurno okrece na drugu stranu.
Novorodjena drzava ce izgleda riknut prije nego prohoda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika