17.12.2010. / 07:49

Autor: Hina

Sačić 'na čekanju': Podignuta optužnica za zločin nad civilima u selu Grubori

Drlju, Krajinu i Benetija tužiteljstvo je u optužnici navelo kao počinitelje zločina u selu Grubori, gdje je 25. kolovoza 1995. ubijeno šest srpskih civila te je zapaljena većina stambenih i gospodarskih objekata.

Željko Sačić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)Željko Sačić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika antiterorističke policijske postrojbe zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u selu Grubori, kod Knina, nakon oslobodilačke akcije Oluja 1995.

Optužnica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podignuta je u srijedu protiv Frane Drlje, Božidara Krajine i Igora Benetija, objavilo je večeras Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Iako je pod istragom bilo više osoba, tužiteljstvo je, zbog nedostatka dokaza, odustalo od kaznenog progona Berislava Garića te od suda zatražilo da razdvojeno dovrši postupak protiv ratnog zapovjednika specijalne policije Željka Sačića.

Sačića se sumnjiči da nije ništa učinio kako bi spriječio zločin u Gruborima niti je kaznio počinitelje od kojih je jedan idući dan u selu Ramljanima zapalio više kuća.

Iz priopćenja tužiteljstva vidljivo je da je za zločin u Ramljanima zatraženo odvojeno dovršavanje istrage i za Drlju.

Drlju, Krajinu i Benetija tužiteljstvo je u optužnici navelo kao počinitelje zločina u selu Grubori, gdje je 25. kolovoza 1995. ubijeno šest srpskih civila te je zapaljena većina stambenih i gospodarskih objekata.

U vrijeme oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija oni su bili jedna od četiri skupine koje su sudjelovale u akciji pretrage terena pod nazivom "Oluja obruč". Nakon što su grupe pod zapovjedništvom okrivljenih Drlje i Krajine ušle u zaselak Grubori, Drlje i njemu podređeni Beneti iz vatrenog oružja pucali u civile i palili kuće u zaselku Grubori, navodi tužiteljstvo ističući da su u zločinu sudjelovali i drugi "neutvrđeni pripadnici" Drljine skupine.

On ih pritom, iako je to bio dužan učiniti, u zločinu nije spriječio, kao ni Krajina, čiji su podređeni također, po tvrdnjama tužiteljstva, ubijali civile i palili njihovu imovinu.

Iako je tužiteljstvo protiv optuženika tražilo produljenje pritvora oni su poslijepodne pušteni iz Remetinca pa će optuženi suđenje čekati na slobodi.

Iz pritvora je, u veljači ove godine, prvi izašao Sačić koji je pušten nakon što su ispitani svi svjedoci na koje je mogao utjecati.

Tijekom istrage istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda ispitao je sedamdesetak svjedoka.

Vezane vijesti

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

Američka antidopinška agencija (USADA) službeno je u srijedu podigla optužnicu protiv sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea Lancea Armstronga… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 17.12.10. 10:06

Kakav proziran plan! Hrvati su već dobro osuđeni što se tiče vojnog i civilnog vodstva, vidimo da se i Kosovare, koji su bili pošteđeni do sada, ide čistiti, u Srbiji se osuđuju samo teritorijalci i četničke vojvode tipa Šešelj.
Ovo je suđenje tzv. nacionalizmu, kojim se daje poruka da nije bitno što je Milošević temeljem velikosrpskog nacionalizma krenuo u porobljavanje nesrpskih naroda na brdovitom balkanu, što mu je skoro i uspjelo, nego da zvati se Hrvatom, Bošnjakom, Kosovarom, nije poželjno na pragu 21. stoljeća.
Sve se svodi na međusobno istrebljenje te počinjenje zločina između poludjelih nacionalista, bez obzira što je samo jedan narod išao u osvajanja dok su drugi samo branili svoje obitelji.
Ove floskule da se treba osuditi svaki zločin kako bi se osvjetlao Domovinski rat su priče za malu djecu.
Takova politika dolazi iz međunarodne zajednica, koja isto tako dopušta genocid u Palestini, koja dopušta desetine tisuća civilnih žrtava u Iraku, zbog tobožnje borbe za demokraciju, a u biti za naftu i strateško pozicioniranje prema Iranu i Rusiji, itd.
Jedite govna vi svi u međunarodnoj zajednici. Povijest uči da ni jedna tiranija nije trajala za sva vremena. Ovoj tiraniji, koja se sada provodi u ime demokracijeće isto tako doći kraj, a možda smo trenutno na početku tog kraja!
Pozdrav svim braniteljima, ma gdje bili!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika