17.12.2010. / 08:56

Autor: Hina

Osuđenik u Okalhomi pogubljen sredstvom za eutanaziju životinja

Dutyevo pogubljenje bilo je posljednje u SAD-u u 2010. godini i prvo u kojem je korišten 'pentobarbital', u koktelu od tri lijeka koji čine smrtonosnu injekciju

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOsuđenik na smrt John David Duty u četvrtak je pogubljen u američkoj saveznoj državi Oklahomi, uz uporabu lijeka koji se obično koristi kod eutanaziranja životinja, zbog nacionalne nestašice 'sodium thiopentala', lijeka koji se rabi kao sedativ kod pogubljenja smrtonosnom injekcijom u SAD-u.

Duty je osuđen na smrt jer je uzicama s cipela zadavio 22-godišnjeg Curtisa Wisea, zatvorenika s kojim je dijelio ćeliju, izdržavajući kaznu doživotnog zatvora zbog silovanja, pljačke i pokušaja ubojstva iz 1978.

Prije pogubljenja, 58-godišnji Duty se ispričao članovima obitelji Wisea i zamolio ih da mu oproste, te zahvalio na potpori svojim rođacima i prijateljima, koji su također pratili izvršenje smrtne kazne, prenose američki mediji.

Dutyevo pogubljenje bilo je posljednje u SAD-u u 2010. godini i prvo u kojem je korišten 'pentobarbital', u koktelu od tri lijeka koji čine smrtonosnu injekciju.

'Sodium thiopental' je barbiturat brzog djelovanja koji izaziva nesvjesticu. Dutyevi odvjetnici su tražili odgodu pogubljenja, tvrdeći da je 'pentobarbital', koji se u istu svrhu koristi kod eutanazije životinja, opasan i nesiguran, no nadležni sudac je odobrio uporabu zamjenskog lijeka.

Prema izvješćima s pogubljenja, Duty je nakon ubrizgavanja sedativa rekao: "Hvala ti Bože!".

Prema protokolu za pogubljenje koji je na snazi u Oklahomi, nakon sedativa se osuđeniku ubrizgava 'vekuronium bromid', koji izaziva paralizu i zaustavlja disanje, a potom 'potasium klorid', koji zaustavlja rad srca.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika