17.12.2010. / 14:17

Autor: Hina

Brammertz: Pretpostavka je tužiteljstva da je Mladić u Srbiji

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od petka kako je glavna pretpostavka tog tužiteljstva da se odbjegli haaški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji te da se od nje traži da po tom pitanju napravi "ono što se razumno može očekivati od jedne zemlje".

Serge BrammertzSerge BrammertzGlavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od petka kako je glavna pretpostavka tog tužiteljstva da se odbjegli haaški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji te da se od nje traži da po tom pitanju napravi "ono što se razumno može očekivati od jedne zemlje".

Podsjećajući kako je od uhićenja bivšeg čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića u Srbiji prošlo dvije godine, Brammertz je kazao kako je sasvim normalno da na operativnoj razini budu postavljena pitanja zašto tako kompetentne službe nisu, ni poslije dvije godine, u stanju dati jasan odgovor.

"Znamo da je Mladić posljednji put viđen 2006., o tome se nedavno pisalo i u medijima. Jasno je da se ključ za uhićenje Mladića nalazi u Srbiji. Nema nikoga tko bi iznio drugu tezu", istaknuo je Brammertz u razgovoru za taj beogradski dnevnik.

Brammertz je rekao kako su osobe za koje se greškom mislilo da su Mladić "uhićene" u Belgiji i Austriji, ali da mu informacije koje dobija na temelju istrage, omogućuju da pouzdano kaže da se ključ Mladićevog uhićenja nalazi u Beogradu.

"Ono što mi tražimo jest da treba biti napravljeno sve što se razumno može očekivati od jedne zemlje. Smatramo, međutim, da još ima nedostataka i slabosti, i da se može napraviti više, i bolje", naglasio je Brammertz.

Glavni haaški tužitelj također je rekao da zločini za koje je Mladić osumnjičen nemaju u sebi ničeg herojskog i da je potpora Mladiću loše plasiran patriotizam.

"To kažem jer vidim da je danas većina građana protiv uhićenja Mladića. Da se razumijemo, nije na meni da budem kritičan prema građanima Srbije zato što su zauzeli takvo stajalište. Veoma poštujem volju građana. To znači da svi mi, uključujući i Tribunal, ne objašnjavamo dovoljno dobro o kakvim se zločinima radi", naveo je Brammertz.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid. Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Mladić je još u bijegu, a Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika