17.12.2010. / 14:32

Autor: Hina

'Čovjek koji je spasio Europu' 21. prosinca premijerno u ZKM-u

Riječ je o trećem dijelu Medvešekove trilogije koja progovara o hrvatskoj i europskoj današnjici, u kojoj su još predstave "Vrata do" i "Najbolja juha! Najbolja juha!"

Rene MedvešekRene MedvešekPredstava "Čovjek koji je spasio Europu", novi autorski projekt Renea Medvešeka nastao prema radiodrami Antuna Šoljana "Čovjek koji je spasio Nizozemsku", premijerno će biti izvedena 21. prosinca u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o trećem dijelu Medvešekove trilogije koja progovara o hrvatskoj i europskoj današnjici, u kojoj su još predstave "Vrata do" i "Najbolja juha! Najbolja juha!".

Šoljan je svoju radiodramu, ovjenčanu uglednim europskim nagradama u režiji Zvonimira Bajsića, napisao 1985. na temelju nizozemske legende o dječaku koji je, začepivši svojim prstom rupu na morskome nasipu, spasio Haarlem od poplave. Šoljanov Hrvat na privremenom radu u inozemstvu igrom slučaja ponovio je isti hrabri čin, a njegova sudbina u ZKM-ovoj predstavi bila je predložak za niz tema koje su uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju još aktualnije nego tada.

Redatelj Rene Medvešek rekao je da lik hrvatskog 'gastarbajtera' u malome predstavlja proces integracije koji može biti pozitivan, ali propituje kako mehaničko ulaženje u Europsku uniju kod ljudi budi nacionalno orijentirana razmišljanja o tome kako sačuvati nacionalne interese i identitet.

Predstava nema namjeru biti euroskeptična, eurofilna ili eurofobična, već nastoji progovoriti o svim aspektima ulaska Hrvatske u Uniju, dodao je Medvešek, napomenuvši da mu je aktualni trenutak bio osnovni motiv da se upusti u razradu tog djela.

Ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč smatra kako predstava postavlja pitanja o ulasku Hrvatske u novu zajednicu koja bi si svatko u publici mogao postaviti. Po njezinim riječima, ona propituje naše mjesto ili pak izostanak našega mjesta u današnjim europskim rasporedima i u onim procesima što sve izvjesnije podcrtavaju našu neizvjesnost u perspektivama neke moguće ili željene budućnosti.

Podsjetila je da je predstava "Vrata do" govorila o medijskim, a time i ideološkim manipulacijama, globalizacijskim posrnućima i napastima potrošačkog infantilizma, a "Najbolja juha!, Najbolja juha!" o osobnoj estetici otpora prema stvarnosti u kojoj živimo.

Glavni lik predstave "Čovjek koji je spasio Europu" je gastarbajter s više imena - Mate, Mata, Matek, Matan i Mato, a glumi ga mladi glumac Goran Bogdan. Glume još Nataša Dorčić, Suzana Nikolić, Barbara Prpić, Marica Vidušić Vrdoljak, Milivoj Beader, Petar Leventić, Maro Martinović i Filip Nola te članovi glazbene družine "Cinkuši".

Rene Medvešek je napravio i adaptaciju drame, a dramaturginje su Olja Lozica i Pavlica Bajsić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika