17.12.2010. / 16:23

Autor: Hina

Vlada odlučila pomoć Badelu 1862 kroz model C i postati većinski vlasnik

Tvrtka Badel 1862 prva je kojoj će država pomoći kroz model C, a pretvaranjem potraživanja države u iznosu od 202,8 milijuna kuna u kapital te tvrtke država će steći 73 do 76 posto vlasništva u Badelu, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila odluku o vlasničkom restrukturiranju Badela 1862 u okviru smjernica za pomoć poduzetnicima u teškoćama (model C).

Petar ČobankovićPetar ČobankovićTvrtka Badel 1862 prva je kojoj će država pomoći kroz model C, a pretvaranjem potraživanja države u iznosu od 202,8 milijuna kuna u kapital te tvrtke država će steći 73 do 76 posto vlasništva u Badelu, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila odluku o vlasničkom restrukturiranju Badela 1862 u okviru smjernica za pomoć poduzetnicima u teškoćama (model C).

Državna potpora Badelu sadrži pretvaranje potraživanja države u iznosu od 202,8 milijuna kuna u kapital društva, objasnio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Potraživanja države odnose se na potraživanja po osnovu trošarina, poreza, PDV-a i doprinosa, u strukturi potraživanja 163 milijuna kuna odnosi se na izravna potraživanja, a 39 milijuna na zatezne kamate.

Čobanković je objasnio da bi se najprije temeljni kapital Badela 1862 smanjio za gubitke akumulirane iz prošlih godina i zaključno s ovom godinom, a potom bi se išlo na dokapitalizaciju pretvaranjem potraživanja države u udjel u kapitalu.

"Na taj način država bi u Badelu 1862 došla, po gruboj procjeni, do 73 do 76 posto vlasništva", kazao je ministar Čobanković.

Ističe i kako su poslovne banke, koje imaju potraživanja od Badela 1862, prihvatile program restrukturiranja te tvrtke, a spremne su i na reprogramiranje obveza Badela na duži rok.

Čobanković je uvjeren u dobar posao kroz vlasničko restrukturiranje i stjecanje vlasničkog udjela, jer bi inače ta tvrtka s tradicijom i brandovima, a s tolikim opterećenjem i obvezama prema državi, završila u stečaju i nestala s tržišta.

Smatra i kako je to dobar pokazatelj mogućnosti za model C te je pozvao i ostale poduzetnike, koji su išli u pravcu konsolidacije putem tog modela, da ustraju i da posebnu pažnju posvete restrukturiranju.

"Vjerujem kako su se na ovaj način stvorile pretpostavke da Badel 1862 u budućnosti bude uspješna tvrtka", kazao je Čobanković, a premijerka Jadranka Kosor ističe kako je to dobra poruka prije svega za sve zaposlenike Badela.

Čobanković je objasnio i da je program restrukturiranja Badela (proizvođača vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića), prema smjernicama za pomoć poduzetnicima u teškoćama, usklađen i s Ministarstvom financija i Uredom za zakonodavstvo.

Vlada je smjernice za pomoć poduzetnicima u teškoćama, ili model C, usvojila sredinom travnja ove godine, a prema tom modelu državna se potpora može dodijeliti u obliku otpisa i djelomičnog otpisa duga prema državi ili u obliku pretvaranja potraživanja države u udjel u kapitalu preko dokapitalizacija.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika