17.12.2010. / 16:32

Autor: Nacional.hr

Predsjednika Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo ne želi predati vlast

Alassane Ouattara je dobio predsjedničke izbore s većinom od 54 posto

Laurent Gbagbo (Reuters)Laurent Gbagbo (Reuters)Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorio je predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagbu kako sudbina njega i njegove supruge leži u njihovim rukama, kako mora poštovati volju državljana i odstupiti ili će uslijediti sankcije UN-a i EU-a, izvještava BBC.

Izgubivši na predsjedničkim izborima, lažirao je pobjedu i ne želi prepustiti poziciju vođi opozicije Alassaneu Ouattaru, bivšem ekonomstu IMF, muslimanu i premijeru od 1990. do 1993. godine kojeg podupiru afričke vođe, UN i zapadne zemlje. Laurent Gbagbo predsjednik je od 2000. godine, profesor je povijesti, kršćanin je i kontrolira državne snage sigurnosti.

Njihov sukob oko prava na predsjedovanje izazvao je javne sukobe i obnovio građanski rat u zemlji. Sarkozyevu izjavu potvrdio je i jedan neimenovani dužnosnik iz SAD-a, rekavši kako Gbagbo ima kuće u više država u koje može otići, ali u slučaju stupanja sankcija na snagu mogao bi izgubiti pravo pristupa.

U međuvremenu pristaše vođe opozicije pokušale su zauzeti sjedište državne televizije u glavnom gradu Abidjanu te je u sukobu s odredima lojalnih 'bivšem' predsjedniku poginulo između 20 i 40 ljudi. Stanje u gradu je sad uglavnom mirno. Snage oporbe najavljuju daljnje akcije dok je Sigurnosno vijeće UN-a najavilo kako će sve strane biti odgovorne za bilo kakav napad protiv civila prema međunarodnom pravu. U glavnom gradu, gdje je predsjednička palača i gdje je Alassane Ouattara odsjeo, zabilježeni su i najžešći sukobi proširivši se diljem zemlje. Bivši pobunjenici iz Sorovih Novih snaga pokušali su vratiti položaje kod grada Tiebissoua koje drži vojska, nešto južnije od 'granice' i linije prekida vatre dogovorene 2003. godine kad se je okončao i građanski rat.

Glasnogovornik State Departmenta SAD-a PJ Crowley izjavio je kako će zajednička delegacija Afričke unije i Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (Ecowas) uskoro doći u Abidjan kako bi nagovorila predsjednika na odstupanje s vlasti. Obali Bjelokosti privremeno je otkazano članstvo u organizacijama.

Predsjednik je odbio rezultate drugog kruga izbora od 28. studenog, nakon čega je Konstitucijsko vijeće priznalo nekakve rezultate sa sjevera države i proglasilo Gbagboa predsjednikom. Ouattara je dobio predsjedničke izbore s većinom od 54 posto.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika