17.12.2010. / 17:13

Autor: Hina

Carla del Ponte pozdravlja Martyjevo izvješće o trgovini organima na Kosovu

Bivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u petak je pozdravila izvješće Vijeća Europe (VE) o trgovini organima zatvorenika na Kosovu i Albaniji koju je vodila mafijaška organizacija te podsjetila da je o tome progovorila u svojoj knjizi iz 2008.

Carla del PonteCarla del PonteBivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u petak je pozdravila izvješće Vijeća Europe (VE) o trgovini organima zatvorenika na Kosovu i Albaniji koju je vodila mafijaška organizacija te podsjetila da je o tome progovorila u svojoj knjizi iz 2008.

Posebni izvjestitelj VE-a "Dick Marty potvrđuje i proširuje ono što sam u svojoj knjizi objavila prije dvije godine", rekla je za švicarski list Tages-Anzeiger bivša tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

"To što se dogodilo na Kosovu i sjeveru Albanije toliko je strašno da zahtijeva temeljitu istragu", rekla je Del Ponte i zahvalila Vijeću Europe na obavljenu poslu.

Sa svojom ekipom Del Ponte je naišla na neke pokazatelje zločina, no istraga nije bila moguća jer su je priječili albanski dužnosnici i njezin mandat koji nije pokrivao Albaniju, objasnila je.

Marty je u utorak objavio izvješće u kojem vodstvo UCK-a, pokreta kosovskih Albanaca za neovisnost Kosova potkraj 90-ih, optužuje da su srpskim zatvorenicima na Kosovu i sjeveru Albanije uzimali organe te ih prodavali za transplantaciju. Na čelu te skupine bio je sadašnji kosovski premijer Hashim Thaci, tvrdi izvješće koje je Thaci nazvao skandaloznim i punim laži.

Vezane vijesti

Stara dama gubi privlačnost

Stara dama gubi privlačnost

Ekonomska kriza u Europi i posljedično jačanje ekstremizma ugrožavaju ranjive skupine i manjine, a stari kontinent postaje manje privlačan za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika