17.12.2010. / 17:37

Autor: Hina

Rusija poziva Južnu Koreju da prekine vojne vježbe

Rusija je u petak pozvala Južnu Koreju da obustavi planove za topničke vježbe za koje je Sjeverna Koreja nekoliko sati prije poručila da će izazvati nov napad na južnog susjeda.

Topnička vježba mogla bi izazvati novi incidentTopnička vježba mogla bi izazvati novi incidentRusija je u petak pozvala Južnu Koreju da obustavi planove za topničke vježbe za koje je Sjeverna Koreja nekoliko sati prije poručila da će izazvati nov napad na južnog susjeda.

"Ruska Federacija ustrajno poziva Republiku Koreju da se suzdrži od održavanja planiranih topničkih vježba kako bi se spriječio rast napetosti na korejskom poluotoku", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

Dodalo je da su slične vježbe 23. studenoga "izazvale razmjenu vatre... koja je rezultirala žrtvama", potvrdivši tako tvrdnje Pjongjanga da je njegovo granatiranje otoka nedaleko od prijeporne morske granice, u kojem je poginula nekolicina ljudi, bio odgovor na topnički izazov Južne Koreje.

Sjeverna Koreja u petak je izjavila da će, ako Seul nastavi planirane topničke vježbe na otoku Yeonpyeongu od 18. do 21. prosinca, odgovoriti jače nego u studenome kad je granatirala taj otok, pri čemu su poginule četiri osobe.

Rusko priopćenje znači zaoštravanje ruskog stajališta o južnokorejskim vježbama, ocjenjuje Reuters.

Po ruskom ministarstvu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u prigodi susreta sa sjevernokorejskim kolegom u ponedjeljak, kazao je da su vojne vježbe pojačale napetosti, ali i da je sjevernokorejski topnički napad na otok zaslužio osudu.

U petak je rusko ministarstvo izrazilo "duboku zabrinutost" zbog namjere Južne Koreje da izvede vježbe i ocijenilo da je "vrlo bitno" smanjiti napetosti između dviju Koreja, obnoviti dijalog i riješiti sve prijepore nenasilno.

Rusija, koja dijeli kratku granicu sa Sjevernom Korejom, stavila je svoje snage na Dalekom istoku u stanje pripravnosti zbog napetosti na korejskom poluotoku, piše ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na visoke vojne izvore.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika