17.12.2010. / 18:10

Autor: Nacional.hr

MORH: Hrvatski helikopteri u nordijskoj borbenoj skupini

Doprinos Republike Hrvatske ovoj Borbenoj skupini obuhvaća osiguravanje dva srednja transportna helikoptera uključujući sposobnost medicinske evakuacije

Hrvatski helikopteri sudjelovati će u borbenoj skupiniHrvatski helikopteri sudjelovati će u borbenoj skupiniMinistarstvo obrane priopćilo je kako je hrvatsko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Pjerom Šimunovićem sudjelovalo na sastanku u Oružanim snagama Kraljevine Švedske, tijekom kojega su hrvatska i švedska strana potpisale Tehnički sporazum kojim se regulira hrvatski helikopterski doprinos Nordijskoj borbenoj skupini. Nordijska Borbena skupina pod vodstvom Kraljevine Švedske, u okviru EU koncepta borbenih skupina, bit će u stanju pripravnosti u prvoj polovici 2011. godine.

Doprinos Republike Hrvatske ovoj Borbenoj skupini obuhvaća osiguravanje dva srednja transportna helikoptera uključujući sposobnost medicinske evakuacije. Tijekom studenog 2010. Oružane snage RH su u okviru priprema za doprinosom Nordijskoj borbenoj skupini već sudjelovale na zajedničkoj završnoj vojnoj vježbi „JOINT ACTION". Svojim doprinosom Nordijskoj borbenoj skupini Republika Hrvatska potvrđuje svoj aktivni angažman i doprinos afirmaciji Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske Unije, te daje konkretan doprinos izgradnji sposobnosti Europske Unije za upravljanje krizama.

Također, tijekom posjeta Kraljevini Švedskoj, državni tajnik Šimunović je održao i bilateralni susret s državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Kraljevine Švedske Håkanom Jevrellom. Tijekom susreta dvojica državnih tajnika razgovarala su o hrvatskom doprinosu Nordijskoj borbenoj skupini i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske Unije. Državni tajnici Šimunović i Jevrell razgovarali su i o situaciji u Afganistanu, posebice o daljnjem razvoju operacije ISAF nakon NATO summita u Lisabonu u kontekstu prijenosa odgovornosti za sigurnosno stanje u zemlji na afganistansko vodstvo. Na kraju susreta osvrnuli su se i na situaciju u jugoistočnoj Europi.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika