18.12.2010. / 09:38

Autor: Hina

SAD podupire istragu optužbama o trgovini organima na Kosovu

Američki State Department u petak je ponovio potporu istrazi optužbiaiz izvješća Vijeća Europe o trgovini ljudskim organima na Kosovu, uz ocjenu da su se takve optužbe i ranije pojavljivale, te isticanje da one neće promijeniti odnos SAD-a prema Kosovu.

Hashim ThaciHashim ThaciAmerički State Department u petak je ponovio potporu istrazi optužbi iz izvješća Vijeća Europe o trgovini ljudskim organima na Kosovu, uz ocjenu da su se takve optužbe i ranije pojavljivale, te isticanje da one neće promijeniti odnos SAD-a prema Kosovu.

Na pitanje o izvješću o trgovini organima na Kosovu glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley rekao je u petak na brifingu za novinare kako su "neka od tih pitanja i ranije bila pod istragom", ali da u mjeri u kojoj to izvješće baca novo svjetlo na njih "trebaju biti do kraja istražena".

Na pitanje je li američka administracija kontaktirala vladu na Kosovu oko tih pitanja, Crowley je kazao da mu to nije poznato.

"Ne mislim da će to iz temelja promijeniti odnose SAD-a i Kosova", rekao je Crowley te dodao kako se "ti odnosi temelje na obostranim interesima, a ne na određenim osobama".

Na upit vidi li probleme u nastavku odnosa s kosovskim dužnosnicima, posebno s premijerom Hashimom Thacijem, Crowley je odgovorio da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

"Za sada, budući da je svaki pojedinac nevin svugdje u svijetu dok mu se ne dokaže krivnja, on je sadašnji predsjednik vlade, i mi ćemo nastaviti surađivati s tom vladom", rekao je Crowley.

Na pitanje kako to da SAD ne surađuje sa sudanskim predsjednikom Omarom Baširom ili predsjednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom, iako oni nisu za ništa osuđeni, a Thaciju daje 'luksuz' dokazivanja krivnje, Crowley je rekao da "SAD nikome ne daje propusnicu". Ponovio je kako treba u cijelosti istražiti nove informacije koje otkriva izvješće posebnog izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja, o trgovini organima na Kosovu.

Marty je u četvrtak objavio izvješće u kojem vodstvo Oslobodilačke vojske Kosova optužuje da su srpskim zatočenicima na Kosovu i sjeveru Albanije uzimali organe te ih prodavali za transplantaciju. Na čelu te skupine navodno je bio sadašnji kosovski premijer Hashim Thaci, tvrdi se u izvješću koje je on nazvao skandaloznim i punim laži.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika