18.12.2010. / 11:56

Autor: Hina

Türk: Od Europske unije smo očekivali previše i sada smo u problemima

Teškoće s kojima se suočava Slovenija su, među ostalim, rezultat prevelikih očekivanja od članstva u Europskoj uniji, iznio je u razgovoru za subotnje ljubljansko "Delo" slovenski predsjednik Danilo Türk.

Danilo TürkDanilo TürkTeškoće s kojima se suočava Slovenija su, među ostalim, rezultat prevelikih očekivanja od članstva u Europskoj uniji, iznio je u razgovoru za subotnje ljubljansko "Delo" slovenski predsjednik Danilo Türk.

Dvije velike pogreške koje su učinjene nakon stvaranja države su prevelik opseg denacionalizacije, te model privatizacije koji je doveo do stvaranja "tajkuna", ali je još dublji problem prevelikih očekivanja iz vremena priprema za članstvo u Europskoj uniji, rekao je Türk u tradicionalnom razgovoru za vodeći slovenski list na kraju godine.

"Tada se neutemeljeno očekivalo da će nam Europska unija svojim pravilima olakšati razvitak. Neki su se problemi zato zanemarivali ili su pometeni ispod tepiha, a to se i danas osjeća", rekao je Türk, iznijevši kao primjer mirovinski sustav koji se nije prilagodio novoj situaciji, pa vlada sada ima probleme s njegovom reformom.

"Previše smo se oslanjali na Europsku uniju koja je sada i sama u problemima", rekao je Türk. Dodao je da ga najviše brine što Slovenci danas nisu "mentalno spremni" na promjene kako su to bili prije dvadeset godina, u vrijeme osamostaljenja.

Unatoč teškoćama, Slovenija se na racionalan način može izvući iz razvojnih i ekonomskih teškoća, ocijenio je Türk, dodavši kako se ne slaže s mišljenjima kako su zbog problema potrebni izvanredni izbori ili tehnička vlada.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika