18.12.2010. / 14:03

Autor: Hina

Zbog snijega veliki prometni problemi diljem Europe i Hrvatske

Obilne snježne padaline i niske temperature u petak navečer i u subotu ujutro izazvale su velike probleme u prometu u Italiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, javljaju agencije.

Snijeg je okovao europske zračne luke (Reuters)Snijeg je okovao europske zračne luke (Reuters)Obilne snježne padaline i niske temperature u petak navečer i u subotu ujutro izazvale su velike probleme u prometu u Italiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, javljaju agencije.

Stotine vozača automobila bili su blokirani na talijanskim autocestama u noći s petka na subotu, posebice u Toskani, zbog obilnog snijega koji je poremetio i željeznički i zračni promet. U subotu ujutro, civilna zaštita na području Firence raščišćavala je snijeg kako bi deblokirala automobile i velik broj kamiona koji su ostali na cesti zametenoj snijegom.

Na željezničkom kolodvoru u Firenci, najvažnijoj etapi na pruzi Milano-Rim kojom prometuje superbrzi vlak, promet je paraliziran i gotovo 5000 putnika moralo se skloniti u obližnji kongresni centar Fortresse de Basso. Promet je ponovo uspostavljen u subotu ujutro, ali uz brojna kašnjenja.

U zračnoj luci u Firenci otkazani su zrakoplovni letovi, a putnici su smješteni u hotele u gradu.

Hladni val s gotovo rekordno niskim temperaturama uvelike je poremetio promet u subotu u Velikoj Britaniji, gdje je otkazan velik broj zrakoplovnih letova u londonskim zračnim lukama, a stotine vozača automobila morali su provesti noć na cesti.

Svi letovi British Airwaysa su otkazani između 11.00 i 18.00 sati po srednjoeuropskome vremenu u londonskom Heathrowu, najvećoj zračnoj luci u svijetu po međunarodnom prometu, i u Gatwicku, drugoj po veličini britanskoj luci, na londonskom jugu. Jednako je postupila i niskotarifna kompanija EasyJet u Gatwicku, između 7.00 i 11.00 sati.

U većini ostalih zračnih luka zabilježena su kašnjenja. Zbog velikih količina snijega znatno je otežan cestovni promet na sjeveru i na zapadu zemlje, baš uoči božićnih blagdana. Vlak Eurostar kasnio je do 60 minuta, a željezničke tvrtke na jugoistoku Engleske smanjile su broj vlakova na prugama.

Ovaj prosinac je najhladniji mjesec u Velikoj Britaniji od 1910., upozorava Met Office, britanska meteorološka služba. U noći s petka na subotu, u Buckinghamshireu je zabilježeno 13 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, a u Gatwicku 11.

Premda je snijeg otežao dostavu božićnih darova i dolazak Djeda Božićnjaka, od mećave je bilo i koristi, kada je policija otkrila tajno uzgajalište marihuane, pošto se pod teretom snijega urušio krov staklenika.

Oko 170 zrakoplovnih letova otkazano je u subotu ujutro u frankfurtskoj zračnoj luci zbog vala hladnoće koji je utjecao na zračni promet diljem Europe, navodi glasnogovornik zračne luke u Frankfurtu.

U petak je otkazano 560 ot 1.400 letova, po glasnogovorniku. "Uz pomoć partnera nastojimo kontrolirati situaciju", dodao je glasnogovornik koji dodaje da se očekuju i brojna druga otkazivanja i kašnjenja letova zbog zatvaranja drugih europskih zračnih luka. Oko 2.500 putnika moralo je noć s petka na subotu provesti u zračnoj luci, a njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa pokušavala je u subotu organizirati željeznički prijevoz za velik broj putnika čiji su domaći letovi bili otkazani, po glasnogovorniku.

U Crnoj Gori je tijekom noći palo 15 centimetara snijega, pa je jutros zatvorena zračna luka u Podgorici.

Rijeka pod 14 centimetara snijega

U Rijeci je jutros izmjereno 14 centimetara snijega, no gradske i prigradske ceste su očišćene pa autobusi javnog gradskog prijevoza prometuju prema voznom redu, doznaje se u riječkom centru 112, u kojem napominju da je zimska oprema obvezna na svim cestama u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj snijeg i dalje otežava promet.

Nakon niza problema u prometu na području cijele Primorsko-goranske županije sinoć i noćas zbog snijega, stanje na cestama jutros se postupno normalizira, potvrdio je na telefonski upit za Hinu dežurni operater u riječkom Županijskom centru 112 Mladen Butković.

„Javni gradski prijevoz na lokalnim i županijskim linijama sinoć se odvijao uz prekide, no od jutros svi autobusi prometuju prema voznom redu, a gradske i prigradske ceste su očišćene od snježnih padalina", kazao je.

Cestovni promet Primorsko-goranskom županijom odvija se otežano i uz zastoje na svim cestovnim pravcima, a zimski uvjeti vožnje na snazi su na području Rijeke i u gradovima i općinama u zaleđu te na otocima Krku, Cresu, Rabu i Lošinju.

Trajekti voze po redu plovidbe, a katamaranske linije za Pag i Mali Lošinj su u prekidu, izvješćuje Županijski centar 112

Zbog jačanja bure, od 9,30 sati na snazi je zabrana prometovanja za prvu kategoriju vozila Jadranskom magistralom (državna cesta D8) na potezu Bakar - Senj te na Krčkom mostu.

Vezane vijesti

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Od 1. srpnja 2013. godine u planu je otvorenje trajektne linije između kopna i poluotoka Pelješca, namijenjene prvenstveno prijevozu kamiona, najavio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika