18.12.2010. / 21:53

Autor: Deutsche Welle

WikiLeaks otkrio i Ahmadinedžadove prste u nogometu

Njemački Der Spiegel koji obrađuje tajnu diplomatsku dokumentaciju koju je objavio internetski portal WikiLeaks piše o pritiscima i intervencijama iranskog predsjenika Ahmadinedžada u nogometnom svijetu.

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadIz jedne tajne depeše američkih diplomata iz 2009. godine poslane američkom ministarstvu obrane proizlazi da iranska tajna služba ima dosjee o najvažnijim nogometašima Irana. Prema procjeni sastavljača depeše, većina igrača iranske reprezentacije "privatno podržava reformatorske snage", ali su "oprezni kako ne bi prešli političku liniju dozvoljenoga". U izvještaju koji je nastao u američkom veleposlanstvu u Abu Dhabiju, piše "Der Spegel", analitičari detaljno opisuju kako iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u političke svrhe instrumentalizira popularnost nogometne reprezentacije i kako se petlja u sportsku politiku.

Svemoćni Ahmadinedžad

Tako je navodno 2008. "uspješno izvršio pritisak na nogometni savez" kako bi poništio suspenziju igrača Alija Karimija koji je nekada igrao i za njemački Bayern. U jednoj utakmici kvalifikacija za svjetsko nogometno prvenstvo prošle godine su, naime, u Južnoj Koreji, šestorica igrača, među kojima su bili i "bundesligaši" Karimi, Mahdavikia i Hashemian, istrčala na teren sa zelenim znojnicima i tako iskazali svoju podršku oporbenom vođi Hosseinu Mussawiju. U poluvremenu ih je zato posjetio jedan nenajavljeni politički dužnosnik u zemlji, a sve je, nakon te akcije, iranski nogometni savez doživotno suspendirao.

Ahmadinedžad je, osim toga, navodno bio "osobno upleten u otpuštanje trenera Alija Daeija" nakon poraza Irana protiv Saudijske Arabije u ožujku 2009. Američki diplomati ocijenili su da je iranski režim to napravio iz straha da bi javno nezadovoljstvo zbog poraza nogometne reprezentacije moglo "dodatno podgrijati političke prosvjede" u zemlji, prenosi "Der Spiegel".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika