19.12.2010. / 08:26

Autor: Hina

Redatelj Petar Veček preminuo nekoliko sati prije premijere 'Amatera'

Veček je režirao više od 130 predstava u svim većim hrvatskim kazalištima te u Ljubljani, Sarajevu, Skoplju, Mariboru, Novom Sadu, Beogradu te Rimu i Parizu. Autor je više od 50 kazališnih scenografija

Petar Veček; Foto: Željko Lukunić/PIXSELLPetar Veček; Foto: Željko Lukunić/PIXSELLRedatelj Petar Veček preminuo je u subotu u Zagrebu samo nekoliko sati prije premijere predstave "Amateri" u zagrebačkom kazalištu KNAP, doznaje se u tom kazalištu.

Predstavom "Amateri" planirana je proslava 40 godina Večekovog kazališnog rada.

Petar Veček rođen je u Zagrebu 23. lipnja 1942. Diplomirao je na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu 1971., na kojoj je od 1972. do 1976. bio asistent na odsjeku glume. Od 1976. do 1983. bio je ravnatelj kazališta u Varaždinu, a od 1983. do 1986. ravnatelj zagrebačkoga dramskog kazališta Gavella. Umjetnički direktor dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara bio je 1985. i 1986. godine.

Veček je režirao više od 130 predstava u svim većim hrvatskim kazalištima te u Ljubljani, Sarajevu, Skoplju, Mariboru, Novom Sadu, Beogradu te Rimu i Parizu. Autor je više od 50 kazališnih scenografija. Režirao je nekoliko TV drama i dokumentarnih filmova. Njegove značajnije režije bile su "Pričaj mi o Augusti" Luke Paljetka, Čehovljeve "Galeba" i "Višnjika" , "Hrvatski Faust" Slobodana Šnajdera te više Shakespearovih, Brehtovih i Krležinih drama.

Dobio je veći broj nagrada i priznanja među kojima su Vjesnikova nagrada "Dubravko Dujšin", nagrade Sterijinog pozorja za predstave "Gospoda Glembajevi" i "Hrvatski Faust", a osvojio je i Zlatni lovor vijenac za režiju predstave "Anno Domini" na MES-u u Sarajevu i nekoliko nagrada na Gavellinim večerima te nagradu kritičara i teatrologa na međunarodnom festivalu u Verolliju za predstavu "Zmijski slak" .

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika