19.12.2010. / 09:21

Autor: Hina

Janšina stranka osudila izjavu Türka na račun njezina predsjednika

Najjača slovenska oporbena stranka Slovenska demokratska stranka (SDS) osudila je u subotu izjavu predsjednika države Danila Türka da se njen predsjednik Janez Janša treba suzdržati od političkog djelovanja dok se ne razjasne optužbe protiv njega iz korupcijske afere "Patria".

Janez JanšaJanez JanšaNajjača slovenska oporbena stranka Slovenska demokratska stranka (SDS) osudila je u subotu izjavu predsjednika države Danila Türka da se njen predsjednik Janez Janša treba suzdržati od političkog djelovanja dok se ne razjasne optužbe protiv njega iz korupcijske afere "Patria".

Reagirajući na Türkov intervju za subotnje ljubljansko "Delo", u kojemu je Türk među ostalim naveo da Janša napadima na dužnosnike u pravosuđu pokušava odvratiti pažnju javnosti kako je i sam optužen u korupcijskoj aferi "Patria", te da se u "razvijenijim demokracijama" primjenjuje pravilo da se političari protiv kojih teku kazneni postupci privremeno isključuju iz političkih rasprava, SDS je naveo u subotu popodne u priopćenju da je Türkova izjava odraz "mentaliteta iz prijašnjeg komunističkog režima".

"Predsjednik države takvim izjavama, koje se ne temelje na načelu da je svaka osoba nedužna dok joj se pravomoćnom presudom ne dokaže krivica, ojačava mentalitet iz prijašnjeg komunističkog režima koji je kršio temeljna ljudska prava i slobodu javnoga govora", navedeno je u priopćenju SDS-a koji dodaje da Türk "svojim postupcima za slovensku demokraciju nije napravio ništa, a kamoli da bi je razvijao".

Protiv Janše i još četvorice državno odvjetništvo je prije dva mjeseca podiglo optužni prijedlog u kojemu se sumnjiče u korupcijskoj aferi "Patria" za koju se pretpostavlja da se temelji na primanju nezakonitih provizija od finskog proizvođača oružja u vrijeme kad je Janša bio premijer, a kad je slovenska vlada s "Patrijom" 2006. sklopila ugovor o nabavi 135 oklopnih vozila s naoružanjem u vrijedosti od 278 milijuna eura.

U svom opširnom razgovoru za vodeći slovenski list Türk je rekao da unatoč problemima s kojima se zemlja suočava i kritikama na račun sadašnje vlade od strane opozicije on misli da nisu potrebni prijevremeni izbori niti tehnička vlada i da Sloveniji "nisu potrebni mesije ili spasitelji".

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika