19.12.2010. / 11:35

Autor: Hina

SAD: Senat odbacio pokušaj blokade ratificiranja sporazuma START

Američki Senat u subotu je odbacio pokušaj oporbenih republikanaca da se blokira ratifikacija novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja s Rusijom - START, nakon što je predsjednik Barack Obama u pismu zajamčio da sporazum neće ograničiti američke planove za izgradnju sustava za obranu od projektila u Europi.

John McCain nije uspio blokirati STARTJohn McCain nije uspio blokirati STARTAmerički Senat u subotu je odbacio pokušaj oporbenih republikanaca da se blokira ratifikacija novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja s Rusijom - START, nakon što je predsjednik Barack Obama u pismu zajamčio da sporazum neće ograničiti američke planove za izgradnju sustava za obranu od projektila u Europi.

S 59 glasova protiv i 37 za, Senat je odbacio amandman senatora Johna McCaina na preambulu sporazuma START koji bi, da je usvojen, vjerojatno vratio SAD i Rusiju za pregovarački stol.

McCain, vodeći republikanski član senatskog Odbora za oružane snage, tražio je brisanje odredbe iz preambule koja kaže da "dvije strane priznaju međuodnos između strateškog ofenzivnog oružja i strateškog defenzivnog oružja", te da će "taj međuodnos postati važniji sa smanjivanjem strateškog nuklearnog naoružanja".

Prema pisanju The New Timesa u nedjelju, američki su pregovarači kazali kako je prihvaćanje te formulacije bio neobvezujući izraz razumijevanja prema ruskoj zabrinutosti zbog sustava obrane od projektila u Europi.

Planovi Busheve administracije za postavljanje proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, godinama su izazvali napetost između SAD-a i Rusije, zbog zabrinutosti Moskve da će taj sustav ograničiti moć strateškog nuklearnog arsenala Rusije, što su potvrđivali nezavisni američki vojni stručnjaci.

Obamina administracija odustala je od postavljanja sustava u Poljskoj i Češkoj, u zamjenu za kombinirani razmještaj proturaketnih projektila na brodovima i europskom kopnu, namijenjenih presretanju mogućih raketa iz Irana.

Američki ministar obrane Robert Gates i vodeći generali potvrdili su da odredba iz preambule START-a neće ograničiti proturaketnu obranu.

Američki Senat u nedjelju nastavlja raspravu o ratifikaciji sporazuma Novi START, ali za sada još nije određen termin konačnog glasovanja o ratifikaciji, jer većinski demokrati nisu osigurali potrebnu dvotrećinsku većinu od 67 glasova.

Novi START ograničava broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na svakoj strani na 1550, a broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera na 800, što je za trećinu manje od prethodnog sporazuma START, koji je prestao važiti prije godinu dana.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika