19.12.2010. / 11:47

Autor: Nacional.hr

Austrijski mediji

Četvorka Sanader, Stoiber, Haider i Martinz odgovorna za prodaju Hypa

U tekstu se posebno ističe 2007. godina i SOA-in izvještaj u kojem stoji kako "iza Hypo banke stoji desna frakcija HDZ-a i njeni uski interesi". Također, dodaje se kako Sanader štiti interese te banke

Edmund Stoiber i Ivo SanaderEdmund Stoiber i Ivo SanaderOtkako je 10. prosinca uhićen Ivo Sanader, njegova povezanost s Hypo bankom i novčanim malverzacijama u Austriji ne prestaje puniti stupce austrijskih novina. Tako su se i ovog vikenda austrijski mediji fokusirali na Sanaderovu povezanost s Hypo bankom.

Tjednik Profil u svom je izdanju objavio izvještaj hrvatske tajne službe SOA o povezanosti hrvatskog političkog vrha i Hypo Alpe Adria banke, prenosi Večernji list.

U izvještaju stoji kako su se hrvatski političari odlučili upravo za tu banku jer je pomoću nje "u opticaj stavljeno više od milijardu dolara hrvatskog novca koji je bio izdvojen na stranu", ali i da je pomoću te banke moguće surađivati "s gotovo svima koji stoje u vezi s organiziranim kriminalom".

Tjednik ističe "osovinu četvorke" odnosno povezanost Sanadera, Stoibera, Haidera i Martinza, zahvaljujući kojima su napravljeni temelji za prodaju Hypo banke Bayernische Landesbank iako se tome protivila HNB i Željko Rohatinski.

U tekstu se posebno ističe 2007. godina i SOA-in izvještaj u kojem stoji kako "iza Hypo banke stoji desna frakcija HDZ-a i njeni uski interesi". Također, dodaje se kako Sanader štiti interese te banke.

Osim Sanadera u tekstu se navodi da su od poslovanja s tom bankom profitirali i biznismen Robert Ježić te Vladimir Zagorec.

Profil ističe kako su s Hypo bankom mogli poslovati svi koji su bili povezani s organiziranim kriminalom ili Pašalićevom skupinom, a sama je banka od početka bila "uslužni poligon za politike, medijske i poslovne tajkune".

I gospodarski mjesečnik "Trend" dotakao se povezanosti Hypa i političara u Hrvatskoj. On ističe kako je Hypo Alpe Adria Sanaderu "donijela masne provizije", a on je tu banku učinio najvećim vjerovnikom Hrvatske.

U tekstu stoji i kako je Sanader za osiguranje kredita Miroslavu Kutli dobio proviziju od 800 tisuća njemačkih maraka, što je gotovo četvrtina odobrenog kredita.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
15/5/09

Fidelito, 19.12.10. 13:41

Sada bi Austrijanci htjeli prisvojiti našeg Pedra.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika