19.12.2010. / 15:06

Autor: Hina

Zbog obilna snijega kaos u zračnom prometu nad Europom

Nekoliko tisuća putnika u nedjelju je ostalo "zarobljeno" u zračnim lukama zbog obilna snijega koji je potpuno poremetio zračni promet nad Europom, nepunih tjedan dana prije Božića.

Snijeg je okovao dobar dio Europe (Reuters)Snijeg je okovao dobar dio Europe (Reuters)Nekoliko tisuća putnika u nedjelju je ostalo "zarobljeno" u zračnim lukama zbog obilna snijega koji je potpuno poremetio zračni promet nad Europom, nepunih tjedan dana prije Božića.

Nekoliko tisuća putnika ostalo je blokirano u zračnim lukama u Velikoj Britaniji, a riječ je o najprometnijem vikendu u godini. Samo je nekoliko zrakoplova u subotu uspjelo poletjeti iz dviju glavnih zračnih luka u zemlji, Heathrowa i Gatwicka. Uprave zračnih luka ne očekuju povratak prometa "u normalu" prije ponedjeljka. Meteorolozi su izvijestili kako je ovo najhladniji prosinac u Velikoj Britaniji od 1910. U noći na nedjelju termometri su se u središnjoj Engleskoj spustili na -19,5 stupnjeva Celzija. Otežan je i cestovni promet, osobito u Škotskoj i na sjeveru Engleske. Željznički promet odvija se uz velike poteškoće, a vlakovi Eurostara kasne oko sat vremena.

Zatvaranje Heathrowa, prve zračne luke u svijetu za tranzitni međunarodni promet, utjecalo je na prometovanje i u drugim zračnim lukama na starome kontinentu. Oko 1500 putnika na zračnim linijama prema Londonu, preusmjereno je u zračnu luku kraj Bruxellesa, gdje su bili prisiljeni provesti noć.

Dva Boeinga 777 British Airways iz SAD-a u nedjelju su, umjesto u londonske zračne luke morali sletjeti u zračnu luku u Reykjaviku. Nekoliko stotina putnika je, zbog zatvaranja Heathrowa noć na nedjelju provelo u zračnoj luci Roissy.

I međunarodna zračna luka Frankfurt gdje su piste bile otvorene kako bi primile zrakoplove koji nisu uspjeli sletjeti u drugim europskim zračnim lukama, otkazala je u nedjelju ujutro 490 letova. Stanje se za sada postupno normalizira jedino u Italiji, gdje je zračna luka u Pisi, u koju slijeću zrakoplovi niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki, u nedjelju ujutro otvorena.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika