19.12.2010. / 18:55

Autor: Hina

Pusić: Hrvati u BiH su najugroženiji, a hrvatska politika prema BiH je nikakva

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om i članica saborskog vanjskopolitičkog odbora Vesna Pusić danas je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja, izjavila kako su Hrvati najugroženiji narod u BiH, a da je službena hrvatska politika prema BiH od 2004. godine "nikakva".

Vesna PusićVesna PusićPredsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om i članica saborskog vanjskopolitičkog odbora Vesna Pusić danas je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja, izjavila kako su Hrvati najugroženiji narod u BiH, a da je službena hrvatska politika prema BiH od 2004. godine "nikakva".

"Hrvati su najugroženiji u Bosni i Hercegovini, jednim dijelom i kao rezultat politike Hrvatske prema BiH u 90-im godinama, a onda i kao rezultat mnogih drugih politika i tragedija koje su se tamo dogodile", rekla je Pusić. "Bez Hrvata u BiH" teško da ta zemlja može opstati, dodala je ona.

Ocjenivši politiku Hrvatske prema BiH u 90-im godinama katastrofalnom, Pusić je istaknula kako "od 2004. godine naovamo Hrvatska nije imala nikakvu politiku prema BiH".

Hrvati u BiH u ovom trenutku imaju mogućnost da na "svoju važnost" utječu tako da budu nositelji europskih procesa, rekla je Pusić.

"Hrvati u BiH svojim potencijalom kroz vezu sa Hrvatskom mogu biti transfer znanja, modela reformi i kontakata na putu BiH prema članstvu u EU, i tu Hrvatska može i treba bitno doprinijeti", kazala je.

Po njezinim riječima, nakon izbora sljedeće godine na kojima će, kako smatra, doći do promjene vlasti, Hrvatska treba "krenuti sa regionalnom inicijativom za BiH".

"U toj bi incijativi nositelj projekta bila BiH, ali bi sudjelovale Hrvatska i Srbija sa zajedničkim interesom da BiH postane članica NATO-saveza", istaknula je Pusić.

Objašnjavajući zamisao o pokretanju te regionalne incijative, Pusić je kazala kako Hrvatska i Srbija, kao ključni susjedi BiH, trebaju djelovati tako da " u početku ne ometaju integrativne procese u BiH, a vremenom bi ih, po mogućnosti, trebali početi pomagati".

"Cjelovita BiH", nužna je za stabilnost BiH, zaključila je Pusić.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 20.12.10. 08:08

Navalila ova za novu Jugu,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika