19.12.2010. / 19:08

Autor: Hina

J. Kosor: Planiramo usklađivanje mirovinskog sustava kako bi postao održiv

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je cjelovito usklađenje sustava mirovinskog osiguranja, nakon donošenja izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, kao srednjoročne mjere programa gospodarskog oporavka.

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je cjelovito usklađenje sustava mirovinskog osiguranja, nakon donošenja izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, kao srednjoročne mjere programa gospodarskog oporavka.

"Nakon sveobuhvatne analize sva tri stupa mirovinskog osiguranja planiramo predložiti izmjene propisa koji uređuju područje mirovinskog osiguranja u cilju uspostave održivog sustava socijalne sigurnosti", najavila je Kosor u intervjuu objavljenom u prosinačkom broju "Hrvatskog umirovljeničkog lista". Dodala je da će u taj proces biti uključene umirovljeničke organizacije.

Kosor je izrazila zadovoljstvo što je u pogledu mirovinskog osiguranja zakonodavni okvir u cijelosti usklađen s pravnom stečevinom EU koja uređuje to područje, a Europska komisija pozitivnim je ocijenila napore u procesu uspostave financijski održivog mirovinskog sustava.

Zamoljena za komentar o zamrzavanju rasta mirovina u 2011. koje će tako potrajati tri godine zaredom i upitana postoji li mogućnost da se mirovine ipak usklade i da se zaštiti standard umirovljenika ukoliko troškovi života budu znatnije porasli, Kosor je podsjetila kako su umirovljenicima u 2009. mirovine usklađene počevši od 1. siječnja za 2,3 posto te od 1. srpnja za 1,35 posto pa se, kaže, ne radi o tri godine neusklađivanja.

Napomenula je da su u 2010. indikatori usklađivanja prema podacima Državnog zavoda za statistiku (bruto plaće i potrošačke cijene) imali negativan predznak što znači u slučaju da Zakonom o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke nije odgođeno usklađivanje mirovina, one bi u toj godini bile realno niže.

"Privremenom odgodom usklađivanja mirovina u 2011., s jedne strane, sukladno odluci Hrvatskog sabora iz kolovoza ove godine o ograničenju proračunskih sredstava u 2011. i 2012. godini, osigurava se da ne dođe do povećanja rashoda državnog proračuna. S druge strane, u slučaju negativnih trendova plaća i potrošačkih cijena, umirovljenicima se jamči zadržavanje mirovina na postojećoj razini, čime se u ovim nepovoljnim gospodarskim uvjetima jedno štiti standard umirovljenika", kazala je Kosor.

Premijerka Kosor pozdravila je potpisivanje sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavnog tijela vlade, na inicijativu Matice umirovljenika Hrvatske, jer će se, kaže, na taj način, značajno unaprijediti suradnja između vlade i umirovljenika i starijih osoba.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 19.12.10. 19:17

aaaaaaahahahahahahahaaa,... a koju pitcqu maternu ste dosad radily??? pitcqu tcesali i jajca ladily!?!?!?!. nema sustava!. hadezejov zakonsko pravni sustav se rushy ko kula od karata. treba nadogradity remetinec ili otvoriti goly otoq. naravno ustavom hadeze zabraniti.
bitch


registracija
12/7/10

Cassini, 19.12.10. 19:29

Sada je puno jasnije zasto mirovinci sa nasim novcima kupuju dionicu ine po 2830 kuna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika