20.12.2010. / 07:34

Autor: Hina

Video: Lukašenko ponovno pobijedio, policija uhitila protukandidate

Lukašenko je bio pobjednik na predsjedničkim izborima 1994., 2001. i 2006. godine

Aleksandar LukašenkoAleksandar LukašenkoAleksandar Lukašenko pobjednik je predsjedničkih izbora u Bjelorusiji sa osvojenih 79,67 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo u Minsku nakon što su prebrojani svi glasovi sa birališta.

Prema podacima povjerenstva na izborima je glasovalo 90,66 posto birača a njih 5,1 milijun odnosno 79,67 posto svoj je glas dalo Lukašenku.

Oporba je u nedjelju organizirala demonstracije u glavnom gradu Bjelorusije prosvjedujući zbog nepravilnosti na izborima a policija je silom rastjerala prosvjednike. Uhićeni su i neki od oporbenih kandidata koji su sudjelovali na predsjedničkim izborima.

Bjeloruska policija uhitila je, naime, tri predsjednička kandidata tijekom nasilnog rastjerivanja prosvjednog skupa protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, javlja u nedjelju navečer agencija DPA.

Nikolaj Statkevič, Grigorij Kostusev te Andrej Sannikov i njegova supruga privedeni su kad je policija rastjerivala oporbene prosvjede pred središnjim izbornim povjerenstvom. Prosvjednici su osporavali rezultate nedjeljnih predsjedničkih izbora na kojima je, po izlaznim anketama, pobjedu opet odnio Lukašenko.

Ranije je u bolnici završio i oporbeni kandidat Vladimir Nekljajev koji je zadobio ozljede glave u napadu policije na prosvjednike. Na glavnom gradskom trgu u Minsku okupilo se oko 10.000 prosvjednika a policija ih je rastjerala suzavcem i drvenim palicama. Još nije poznat broj ozlijeđenih u intervenciji policije.

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek osudio je ove napade na prosvjednike i uhićenja oporbenih predsjedničkih kandidata.

Lukašenko je bio pobjednik na predsjedničkim izborima 1994., 2001. i 2006. godine.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika