20.12.2010. / 11:06

Autor: Sanija Hasanić

Neizvjesnost, strah i neimaština - svakodnevica obitelji Kovačić

Samohrana majka, Katica Kovačić, živi u nedovršenoj vikendici i sa svega 2300 kuna mjesečno uzdražava sina Renata i kćer Sonju, koja se već pet godina bori protiv akutne limfocitne leukemije

Katica Kovačić sa svojom bolesnom, 12-godišnjom, kćerkom Sonjom koja se zadnjih pet godina liječi od leukemijeKatica Kovačić sa svojom bolesnom, 12-godišnjom, kćerkom Sonjom koja se zadnjih pet godina liječi od leukemijeDvanaestogodišnja Sonja Kovačić pet se godina bori protiv akutne limfocitne leukemije koja joj se do sada vratila tri puta. Kada nije hospitalizirana djevojčica živi u vikend kući sa samohranom majkom Katicom i bratom Renatom u mjestu Jarki Selci Križovljanski, 20-ak kilometara udaljenom od Varaždina. Kako nam je ispričala Sonjina majka, Katica, ova tročlana obitelj živi od svega 2 300 kuna mjesečno, a taj novac dobije se kada se zbroji Sonjina invalidnina i dječji doplatci.

"Ne radim već dvije godine, iako sam do 2008. radila u staračkom domu, no Sonji se vratila bolest i morala sam biti uz nju. U međuvremenu sam se razvela i od muža i morala sam se odlučiti za taj potez. Živimo u vikend kućici, nedovršenoj. moja majka ne živi s nama iako vrlo često dolazi jer mi pomaže oko Sonje. Ona ima 1300 kuna mirovine, a od tog iznosa tisuću kuna ode na otplatu kredita koji je digla kako bi nadogradila ovaj naš skroman dom. I ja sam digla kredit prije par godina i njega sad otplaćujem", ispričala je Katica Kovačić.

Teška bolest njene djevojčice još više otežava već tešku situaciju. Kako priča Katica, kada je doma, a ne hospitalizirana, Sonja prima kemoterapiju u tabletama, no čim joj poraste temperatura ili se pojavi upala, Katica je smješta u majčin 15 godina stari automobil i one voze za KBC Zagreb.

U svibnju ove godine, priča Katica, liječnici su Sonji u glavu ugradili rezervoar kako bi lakše radili lumbalne punkcije i uzimali likvor. Objašnjava da je to lakši način jer je vrlo često bodu i ako to budu činili u kičmu moglo bi se dogoditi da djevojčica ostane nepokretna.

"Stalno sam na noževima, nikada ne znaš kada će Sonji pozliti, hoće li preživjeti. Teško je živjeti tako i još nemate novca da joj priuštite baš sve što joj treba. Već joj se treći put vratila bolest i ona kao takav bolesnik ne smije jesti mnoge stvari koje mi jedemo. Trebala bi potpuno izbjegavati gluten u hrani i jesti samo bio proizvode, a to mnogo košta. Za nju činimo sve, okrenula bih svijet da mogu. Kupujem joj preparate za jačanje imuniteta, a sve to mnogo košta. Ljudi mi pomognu, posude, ja im nekako vratim. Strašno je teško, a voljela bih imati dovoljno da mojoj bolesnoj djevojčici pružim barem malo ljepše djetinjstvo", ispričala je Katica Kovačić.

Osim bolesne Sonje, Katica ima i sina Renata koji ide u osmi razred, dok Sonji zbog bolesti učiteljica dolazi kući. Na pitanje kako preživljavaju budući su im primanja malena Katica tužno kaže da se snalaze nekako i da odjeću koju njena djeca preraste razmjenjuje s obiteljima kojima treba za veću odjeću.

"Mjesečni troškovi života su za naša primanja veliki. Na mjesec oko 500 kuna platimo račune, nešto hrane posadimo u našem vrtu, no ipak jesti moramo, iako ne kupujemo skupo meso. Oko tisuću kuna nam minimalno treba mjesečno da se prehranimo. Teško je, gotovo nemoguće, živjeti nama zdravima, a kako je tek teško s nemoćnim bolesnim djetetom. Zato i molim pomoć, da barem njoj malo bude ljepše", ispričala je Katica Kovačić.

Ako želite pomoći Katičinoj obitelji, novčane donacije možete uplatiti na njen tekući račun otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci. Broj računa: 3210523210

Žiro račun HPB-a: 2390001-1070000029

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

registracija
10/1/07

satruncica, 20.12.10. 19:08

Volim pomoći i često pomažem, ali dobro bi bilo da daju i adresu da im uputimo i paket odjeće, obuće, hrane... ne samo broj računa... tako će dobiti više pomoći.


registracija
24/4/10

fiorano, 20.12.10. 23:24

Slažem se svaka pomoć treba ići direktno jer lopovi vladaju i ako date na račun tko zna gdje to završi. A pomoći treba svakako i pomoći ću...


registracija
30/6/05

astajcic, 21.12.10. 00:29

Hvala svima koji se želite javiti na zajedničku akciju Nacional.hr-a i Zagreb Newsa. Pet godina humanitarnih akcija bez iti jedne mrlje govori da to radimo pošteno. Ako možete pomoći na neki drugi način, osim uplate na žiro račun molim, da vaš upit pošaljete na aleksandar.stajcic@nacional.hr - rado ćemo vas kontaktirati, uz nadu da će vaša pomoć obiteljima i osobama kojima je potrebna biti dobro došla!
Aleksandar Stajčić,
glavni urednik Zagreb Newsa


registracija
3/1/11

hoh, 03.01.11. 14:10

Prije 4-5 godina skupljalo se za nju i na školi i prikupili su nekoliko tisuća kuna..a oni nisu to iskoristili za hranu,odjeću,ljekove i druge stvari nego su si kupili skupe mobitele laptope itd....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika